sobota 29. června 2024

Do Washingtonu se vrátí pandy

Do konce roku se vrátí do Washingtonu pandy velké.

Tento pandí pár ze zoo ve Washingtonu je již od listopadu v Číně

Tento pandí pár ze zoo ve Washingtonu je již od listopadu v Číně. Nový pár dorazí do konce roku.
Zdroj: Picryl

  • Tento pandí pár ze zoo ve Washingtonu je již od listopadu v Číně. Nový pár dorazí do konce roku.
  • Zdroj: Picryl

Smithsonianova zoologická zahrada ve Washingtonu přivítá do konce roku dvě nové dospělé pandy velké, oznámilo vedení zoo. Poprvé se pandy objevily v USA v roce 1972, kdy tato zoologická přivítala první dvě pandy velké na území USA. Šlo tehdy o historický projev přátelství mezi Čínou a USA. Poslední pandy z této zoo ovšem odletěly zpátky do Číny v listopadu po vypršení smlouvy.

Čína okolním zemím pandy velké neprodává, ale pouze půjčuje na dobu deseti let, a záleží pouze na Číně, zda pandy budou moci zůstat v zahraničí nebo se musí vrátit zpátky do rodné země. V Číně žije kolem dvou tisíc pand velkých a pouze kolem 60 pand žije v zoologických zahradách ve více než dvaceti zemích světa.

Kvůli zhoršení vztahů mezi Čínou a USA se „pandí půjčky“ do amerických zoo zastavily. Zoo v Atlantě je aktuálně poslední v USA, která ještě pandy má, ovšem i té letos vyprší kontrakt. Kromě washingtonské zoo má pandy velké vyjednané také zoo v San Diegu. Ta však zatím jejich datum příjezdu nezveřejnila.

Dohoda mezi Čínou a Smithsonianovou zoologickou zahradou je obdobná jako předešlé dohody. Půjčka je na dobu deseti let a v případě, že se páru narodí mláďata, tak jejich majitelem je Čína a do „rodné“ země musejí být odeslány po dosažení čtyř let věku. Kromě toho musí zoo zaplatit ročně jeden milion dolarů Čínské asociaci pro ochranu divoké přírody.

Autor: Šimon Mitro

Související

svatba
Ostatní Ženy

Čtvrtina Američanek nestojí po svatbě o manželovo příjmení

profimedia-0885123837
Zahraniční

Televizní superdebata se blíží. Trump a Biden budou na otázky zcela sami

profimedia-0884779089
Zahraniční

Definitivní tečka za aférou WikiLeaks. Assange se přiznal a je volný

GQ-ZxtTWcAAB78V
Zahraniční

Červená linka se rozezněla. Po více než roce spolu mluvili ruští a američtí ministři