pondělí 7. října 2024

Do Turecka postiženého zemětřesením odletí tým českých hasičů, pomoci může ale každý!

Do Turecka, které v pondělí nad ránem zasáhlo ničivé zemětřesení odletěl 68členný tým českých hasičů. Na místo vyrazili hasiči z Prahy a Moravskoslezského kraje. Sbírku na pomoc vyhlásila i organizace Člověk v tísni.

T6OBSLQDI5LDRMKQNRY62OONVQ.jpg

Zemětřesení v Turecku
Zdroj: Reuters

  • Zemětřesení v Turecku
  • Zdroj: Reuters

Do oblasti míří pomoc z celého světa. Čeští hasiči na Twitteru sdělili, že na místo vyrazí USAR tým, který se specializuje na vyhledávání a záchranu v sutinách obydlených oblastí. Turecko nabídku přijalo. Mezi odborníky budou například i čtyři kynologové z Prahy a čtyři z Ostravy. Podle aktuálních odletěli v pondělí po 18. hodině. Čeští záchranáři se v minulosti podíleli například na záchraně lidí v libanonském Bejrútu v roce 2020 po výbuchu v přístavu.

Další pomoc se hrne z celého světa. Evropská unie mobilizuje více než deset pátracích a záchranných týmů. Polsko pošle na pomoc 76 hasičů a osm záchranářských psů. Pomoc Turecku a Sýrii nabídlo také Rusko a třeba Nizozemí do Turecka pošle 15 tun vybavení na pátrací a záchranné akce. Iniciativu projevilo ale také Německo a pomoc nabídla i válkou sužovaná Ukrajina.

S pomocí přišla také organizace Člověk v tísni, která vyhlásila SOS sbírku na pomoc lidem postiženým zemětřesením jak v Turecku a v severní Sýrii. Číslo sbírkového účtu je 51945194/0300. „Právě jsme uvolnili milion korun z našeho Klubu přátel a vyhlašujeme SOS sbírku na pomoc lidem zasaženým ničivým zemětřesením v Turecku a v severní Sýrii,“ uvedla organizace na Twitteru.

V reakci na katastrofální zemětřesení vyhlašuje také Charita Česká republika sbírku na pomoc zasaženým lidem. Z krizového fondu ihned uvolnila částku 300 000 korun. Číslo účtu kam mohou lidé posílat peníze je 55660022/0800, V.S. 118. Na místě již přímo pomáhá Charita Turecko.

Autor: HT

Související

profimedia-0681865792
Zahraniční

Rána pro demokraty. Starosta New Yorku je obžalovaný z financování kampaně

Erdogan Putin
Ekonomika

BRICS se rozširuje. Další zemí, která podala přihlášku, je Turecko

Portugalské město Sines
Zahraniční

Pobřeží Portugalska zasáhlo zemětřesení

profimedia-0873814863
Zahraniční Video

V Turecku zuří rozsáhlé požáry. Tisíce lidí bylo evakuováno