sobota 27. července 2024

Do sobotního večera může napadnout až 40 centimetrů sněhu. Pak začne mrznout

Mráz a sníh zavál Česko. Denní teploty pod bodem mrazu vydrží až do devátého prosince. Během pátku a soboty může napadnout až 40 centimetrů sněhu. Nejvíce sněžit bude na Vysočině.

profimedia-0825793608

Sněžení 1. prosince 2023 v ranních hodinách v Dobré Vodě u Českých Budějovic.
Zdroj: Profimedia

  • Sněžení 1. prosince 2023 v ranních hodinách v Dobré Vodě u Českých Budějovic.
  • Zdroj: Profimedia

Zatímco září a říjen se podobaly spíše létu než podzimu, tak první prosincové dny budou ve znamení zimy. Do sobotního večera má napadnout místy, zejména na Českomoravské vrchovině, až 40 centimetrů sněhu. Taková nadílka by se však měla objevit jen ojediněle, meteorologové předpokládají na většině míst 10 až 25 centimetrů sněhu. Výstraha před sněhem je v platnosti pro celou republiku s výjimkou Karlovarského, Ústeckého, Libereckého a severní části Středočeského kraje.

Pro východní polovinu republiky je v platnosti také výstraha před sněhovými jazyky a to od zítřejšího do nedělního odpoledne. Během cestování by tak řidiči měli být obzvlášť opatrní. Ani přes den teploty nepoleví a budou nadále pod bodem mrazu. Zatímco v pátek 1. prosince se nejvyšší denní teploty mohou pohybovat kolem nuly, tak v sobotu budou nejvyšší teploty jen -2 stupně a v neděli -3. Nejchladněji v následujících devíti dnech by mělo být v pondělí 4. prosince, kdy teploty v noci spadnou až k -12 stupňům a přes den vystoupají jen na -5.

Ve druhé polovině týdne by mělo dojít k oteplení, v sobotu 9. prosince by nejvyšší denní teploty měly vystoupat až na dvě stupně nad nulou.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: ČHMÚ

Související

Jizerka,_lávka_u_Staré_celnice
Domácí

Svatá Anna, chladna z rána. Pranostika se vyplnila na Šumavě a Jizerských horách

Cyklisté
Domácí

Tropické počasí ochladí bouřky

profimedia-0668689826
Domácí Zajímavosti

Nejvyšší teplotu zažili Češi před 12 lety. Rekord drží Dobřichovice

horko
Zahraniční

Peklo v Řecku: Přestává se pracovat, památky se turistům zavírají