pátek 20. září 2024

Do semifinále jen dvě setiny za Kratochvílovou. Maňasová tvoří historii

Do semifinále jen dvě setiny za Kratochvílovou. Maňasová tvoří historii 43 let nepřekonaný český rekord Jarmily Kratochvílové se třese. ,,Rekord? Myslím, že ho dřív nebo později překonám,“ věří si česká střela.

profimedia-0895259316.jpg

Karolína Maňasová jde do historického semifinále.
Zdroj: profimedia

  • Karolína Maňasová jde do historického semifinále.
  • Zdroj: profimedia

V hořkých chvílích, které zažívá česká výprava ve Francii, zvedla svým výkonem nejednoho fanouška ze židle. Karolína Maňasová zaběhla v prvním kole svůj osobní rekord katapultující jí na čtvrté místo. Postupujícími byli jen ti nejrychlejší tři. S časem 11,11 vteřin se ale bez potíží vešla mezi postupující časem. Chvíli se v nervech ještě dívala na své soupeřky, teď už ale má jisto. Jde do semifinále.

Na čtvrtých pozicích běžela rychleji jen Belgičanka Rani Rosiusová a to o pouhou setinu. Stejný časový rozdíl ji dělil od třetího místa ve svém rozběhu. Nejrychleji běžela Marie-Josee Ta Lou-Smithová z Pobřeží Slonoviny. Ta byla v cíli za 10,87 vteřin, což byl její sezónní rekord. S chybějící Elaine Thompsonovou, která triumfovala na předchozích dvou olympiádách, čeká sprinterky zajímavý souboj o zlato.

Česká republika jako taková ještě běžkyni na 100 metrů v semifinále ještě neměla. Naposledy se tak daleko podívala Eva Lehocká, ta to dotáhla až do finále v roce 1972, kde skončila s časem 12,48 sekund na posledním osmém místě. Eva se ale narodila ve Zvolenu na Slovensku, a tak musíme po poslední české semifinalistce pátrat ještě dál. Byla jí Olga Šicnerová a to už před 76 lety v Londýně.

Autor: Ondřej Sutnar

Související

profimedia-0897655770.jpg
Ostatní OH Paříž

Bronzová Ogrodníková! Skvěle zastoupila Vadlejcha, pátá medaile pro Česko

profimedia-0896713404.jpg
Ostatní OH Paříž

Předposlední den olympiády Češi zabojují o cenné kovy. Naváže někdo na Fuksu?

Jan Štefela
Ostatní OH Paříž

Výškař Štefela si postup do finále zkomplikoval

Armand Duplantis po překonání světového rekordu
Ostatní OH Paříž

Neuvěřitelné! Duplantis překonal vlastní světový rekord