pátek 5. července 2024

Do Mekky zamíří přes dva miliony lidí, bezpečnostní rizika jsou veliká

Obrovský nápor muslimů se letos očekává na Pouti do Mekky. Panikařící dav tam opakovaně ušlapal stovky lidí. Nejnebezpečnější je kamenování Satana.

mecca-66985_1280

Pouť do Mekky.
Zdroj: pixabay.com

  • Pouť do Mekky.
  • Zdroj: pixabay.com

Rekordní účast na Pouti do Mekky, arabsky Hadždž, očekávají úřady u nejposvátnějšího města islámu Mekky. Hadždž začíná v pondělí a trvá do soboty. Už dnes je v Saudské Arábii asi 1,5 milionu poutníků ze zahraničí.

Ministr Umrah Tawfiqa Al-Rabiaha řekl, že království Saúdské Arábie se připravuje na největší islámské shromáždění v historii. Připravených je asi 24 tisíc autobusů pro převoz poutníků a 17 vlaků schopných přepravit 72 000 lidí každou hodinu.

Hadždž je jeden z pěti pilířů islámu. Mekka a tamní svatyně Ka'ba patří k nejposvátnějším islámským místům. Pouť do Mekky by měl alespoň jednou za život vykonat každý muslim.

Hadždž tvoří velké množství rituálních úkonů, mezi hlavní patří menší pouť zvaná umra složená ze sedmerého obcházení Ka'by a přecházení mezi pahorky as-Safá a al-Marwá, rituální stání na planině Arafát, kamenování Satana v Miná a svátek Íd al-adhá, který slaví muslimové po celém světě formou obětování zvířat Alláhovi.

Pouť provází mnoho tragédií. Z bezpečnostního hlediska je nejrizikovější kamenování Satana v Miná, které si v roce 2006 vyžádalo přes tři sta ušlapaných a další stovky zraněných poutníků. V roce 2015 v Miná vypukla panika, při které 717 lidí zemřelo na ušlapání a dalších 863 poutníků se zranilo.

Související

profimedia-0883192430
Zahraniční

Pouť do Mekky ve znamení smrti. Zahynulo minimálně 900 poutníků

profimedia-0882755183
Zahraniční

Stovky lidí zemřely při pouti do Mekky

profimedia-0881502603
Zahraniční

Každoroční pouť do Mekky může být rekordní

هلال_رمضان
Zahraniční

Saúdská Arábie zahájila ramadán. Řada zemí se však přidá až v úterý