neděle 7. července 2024

Do ložnice se jim zřítil kus miliardy let staré komety

Střechou jednoho z domů v New Jersey prolítl kus meteoritu. Nejspíš jde o část miliardy let staré Halleyovy komety. Roj jejích úlomků se kolem Země prožene jednou za 75 let.

meteorit

Do ložnice se jim zřítil kus miliardy let staré komety.
Zdroj: The Guardian

  • Do ložnice se jim zřítil kus miliardy let staré komety.
  • Zdroj: The Guardian

Kámen o velikosti asi 10x15 centimetrů se zřítil do ložnice jednoho z domů v obci Hopewell Township v New Jesey. Při pádu prolétl střechou, odrazil se od podlahy a ve stropě udělal další díru. „Dotkla jsem se té věci, protože to vypadalo jako obyčejný kámen, a bylo to teplé,“ řekla Suzy Kop, dcera majitele domu, který v tu dobu nebyl doma. „Děkuji Bohu, že tu můj otec nebyl. Naštěstí to nikoho nezranilo,“ doplnila žena.

Suzy odnesla kámen policistům, ti poté zveřejnili na Facebooku výzvu, aby lidé prohlédli své dvorky a okolí domu, jestli se ještě nenajdou i další úlomky. Teď už ho mají v rukou odborníci, kteří potvrdili, že by hornina mohla být úlomkem meteorického roje Eta Aquarid. Ten je složeným z kousků slavné, miliardy let staré, Halleyovy komety, kterou lze vidět ze Země jen jednou za 75 let.

Zemi každý rok zasáhne asi 500 meteoritů. Drtivá většina z nich ale spadne do oceánu, nebo do odlehlých neobydlených oblastí. Podle Planetary Science Institute jsou výskyty v městských prostředích velmi vzácné. Většina meteoritů, které dopadnou na zemský povrch se totiž rozpadne na úlomky, které je těžké najít.

Pár meteoritů už ale v minulosti škody napáchalo. V říjnu 2021 se jeden zřítil do domu v Britské Kolumbii v Kanadě a těsně minul spící ženu. V roce 2015 pak do domu v San Carlos v Uruguayi dolétl meteorit o hmotnosti 712 gramů a zničil postel a televizi. Nejmohutnější následky měl pak dopad osmnáctimetrového meteoritu v Rusku v roce 2013. Kámen explodoval, rozbil stovky oken a střepy pak zranily 1 600 lidí.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: The Guardian, livescience.com

Související

GR4LmL9awAAVMNA
Zahraniční

Texas vyhlásil stav katastrofy. Míří k němu hurikán, který pustošil Karibik

hraní videoher
Ostatní Videohry

Videohry stále baví teenagery. Hraje je 85 procent dospívajících

swedish-and-finnish-troops-familiarizing-themselves-cb71a7-1024
Zahraniční

Finsko se stává horkou půdou. Rusko chce reagovat na přítomnost Američanů

protest pro legalizaci potratů v USA
Zahraniční

Třetina Američanek je pro zákaz potratů