pondělí 13. května 2024

Do konce roku zbývá vyměnit 316 tisíc řidičských průkazů

Zbývá více než 316 tisíc řidičských průkazů, jejichž platnost vyprší do konce letošního roku. O nové průkazy lze žádat online.

profimedia-0207690619

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Do poloviny září si od začátku letošního roku vyměnilo řidičský průkaz přes půl milionu řidičů. Do konce roku vyprší platnost dalším 316 tisícům řidičáků. Nejvíce řidičských průkazů zbývá vyměnit ve Středočeském kraji a v Praze. Žádat o nové průkazy lze online. „Žádost o nový řidičák lze podat on-line skrze Portál dopravy. Stačí pár kliknutí a můžete si ušetřit jednu cestu na úřad a čekání ve frontě. Žádost je rychlá a snadná a doporučuji ji každému, kdo si má ještě letos zažádat o nový řidičský průkaz,“ vysvětlil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

O výměnu řidičáku lze žádat nejdříve čtvrt roku před koncem platnosti. V případě elektronické žádosti si řidič vybere, na kterém úřadu si chce svůj nový řidičský průkaz vyzvednout. Vybrat si může z kteréhokoliv z 206 obecních úřadů s rozšířenou působností. K samotné výměně je nutné donést platný doklad totožnosti a stávající řidičský průkaz.

Standardní doba výměny nového řidičáku trvá 20 dní. Pokud chce žadatel proces urychlit do 5 pracovních dní, tak musí uhradit částku 700 korun. Z hlediska věku se letos výměna týká nejvíce řidičů ve věkové skupině 61 a více let.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MDČR

Související

Mobilní aplikace Portál občana
Domácí Digitalizace

Mobilní aplikace Portálu občanu je ke stažení

řidičský průkaz
Domácí Auta

Řidičák letos propadne 360 tisícům lidí

Portál občana
Domácí Digitalizace

Portál občana dostane v dubnu mobilní aplikaci

terapie
Domácí

Nebezpeční řidiči budou od dubna podstupovat terapeutické programy