pondělí 17. června 2024

Do kin už netáhnou ani české komedie. Jen sedm filmů letos přesáhlo 100 tisíc diváků

Kina zejí prázdnotou. Lidé už nechodí na velkofilmy ani české komedie. Pouze sedm letošních filmů přesáhlo hranici 100 tisíc diváků.

Aristokratka ve varu

Záběr z filmu Aristokratka ve varu (2024). Pokračování filmové hitu z roku 2019 hlásí poloviční propad diváků.
Zdroj: Falcon

  • Záběr z filmu Aristokratka ve varu (2024). Pokračování filmové hitu z roku 2019 hlásí poloviční propad diváků.
  • Zdroj: Falcon

Úpadek kin v přímém přenosu. Po rekordním roce 2019 se změnily zajeté trendy. Kinaři nejprve živořili kvůli koronavirové pandemii a s ní spojenými omezeními, uzávěrami a nižším počtem premiér. V roce 2022 se nižší zájem o kina přikládal doznívající pandemii a také změně diváckých návyků, které následně podpořil i loňský rok.

Lidé už zřejmě nemají takovou touhu chodit do kin. Jednak kvůli vzrůstajícím cenám vstupenek a občerstvení, tak streamovacím službám, které nabízí nepřeberné množství obsahu včetně nových filmů jen několik týdnů po kinopremiéře. Diváci tak chodí především na filmové události, kterých je čím dál méně. Zjevný úpadek je znát i v českých kinech, které dlouhodobě přály českým komediím. Jak však ukazuje letošní rok, ani zjevné hity už diváky do kin nenaženou.

Filmy, které k polovině května přesáhly hranici 100 tisíc diváků:

  1. Duna: Část druhá - 477 tisíc
  2. Aristokratka ve varu - 273 tisíc
  3. Kung Fu Panda 4 - 224 tisíc
  4. Matka v trapu - 173 tisíc
  5. Sladký život - 163 tisíc
  6. Gump – jsme dvojka - 134 tisíc
  7. Jeden život - 125 tisíc

Zdroj: Kinomaniak.cz

Podle dat serveru Kinomaniak se pouze sedmi letošním filmům podařilo překonat hranici 100 tisíc diváků a pouze tři překonaly 200 tisíc. Zatím kraluje druhá Duna se 477 tisíci, a do příchodu třetího Deadpoola a čtvrtého dílu Já, padouch se na tom s jistotou nic nezmění. Následuje Aristokratka ve varu (273 tisíc) a Kung Fu Panda 4 (224 tisíc). Druhý díl Aristokratky ukazuje, že diváci už zkrátka ani na pokračování předešlých hitů nechodí. První díl s názvem Poslední aristokratka (2019) měl přes půl milionu diváků.

Úpadek je zjevný například také u hitmakera Martina Horského. Jeho Ženy v běhu vidělo v roce 2019 přes 1,5 milionu diváků. Následující Srdce na dlani přilákalo předloni jen 218 tisíc diváků a letošní Sladký život pouze 163 tisíc. Paradoxně jsou to však stále české komedie, které drží kinaře částečně při životě, jelikož ze sedmi letošních filmů s alespoň 100 tisíci diváky patří čtyři českým komediím. Kromě Aristokratky a Sladkého života jsou to ještě Matka v trapu (173 tisíc) a Gump – jsme dvojka (134 tisíc).

Pro srovnání - před deseti lety v roce 2014 přesáhlo po necelém půl roku v kinodistribuci celkem 11 filmů hranici 100 tisíc diváků, v rekordním roce 2019 to bylo 14 filmů a loni 11 filmů. Za celý loňský rok mělo více než 100 tisíc diváků celkem 35 filmů, vzhledem k letošním premiérám budou však letošní čísla evidnetně mnohem nižší.

Autor: Šimon Mitro

Související

Kung Fu Panda 4
Film a TV Streaming

Kde sledovat nejúspěšnější filmy letošního roku?

Balada a ptácích a hadech
Film a TV Knihy

Nový díl Hunger Games vyjde příští rok

Will Smith ve filmu Mizerové: Na život a na smrt
Film a TV Kino

Červen v kinech: Chlapská zábava před příchodem Deadpoola

Top Gun
Světové dny

Den Top Gunu