čtvrtek 19. září 2024

Do kanadského Jasperu se vrací život. Oheň jej přitom skoro zničil

Místo malebné krajiny ohořelá pustina, místo domů doutnající ruiny. Přesto se lidé začínají vracet de někdejšího turistického ráje, kanadského Jasperu.

GUfkzRNX0AAvtvq

Krajina kolem Jasperu je nyní ohořelou pustinou.
Zdroj: X

  • Krajina kolem Jasperu je nyní ohořelou pustinou.
  • Zdroj: X

Tři týdny museli strávit evakuovaní obyvatelé kanadského města Jasper, které leží přímo v srdci tamního národního parku, mimo domov. Nyní se ale už pomalu vracejí do míst, které skoro zničil jeden z největších požárů, které Kanada za poslední roky zažila. V pohotovostním režimu už začínají fungovat i tamní úřady a služby jako je záchranka nebo policie. Jisté však je, že dostatek ubytování pro ty obyvatele, kterým oheň zničil domy, mít tamní radnice nebude.

Zatím zůstanou uzavřené kempy, turistické stezky a další místa, kvůli kterým do Jasperu ročně přijedou zhruba dva miliony návštěvníků. Podle kanadských úřadů je v těchto místech ještě špatné ovzduší a hrozí i nebezpečí z pádu větví ohořených stromů.

Evakuaci obyvatelstva proběhla 22. července, kdy bylo už jasné, že požár národního parku může zničit i město. Své obydlí opustilo zhruba pět tisíc obyvatel a evakuováno muselo být dalších zhruba 20 tisíc turistů.

Autor: Jan Skala

Související

GXy_mqxWsAAnJ3C
Zahraniční

Portugalsko drtí vlna požárů. Pomáhají i hasiči ze Španělska a Maroka

GXl3cGHXAAEH7Pj
Domácí

Ostrava zažívá pohromu. Po protržení hráze hasiči evakuovali už desítky lidí

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus

GXfjkLHXYAAUfK1
Domácí

Opava zaplavila největší sídliště. Krnov a Český Těšín evakuují obyvatele