úterý 22. října 2024

Do Číny od neděle jen s PCR testem, zpátky bez něj

Od neděle musí lidé, kteří cestují z České republiky do Číny, podstoupit PCR test na koronavirus. Test musí mít negativní a nesmí být starší víc než 48 hodin před nástupem na palubu přímého letu do Číny.

covid

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Na svých webových stránkách to uvedlo čínské velvyslanectví v Praze. Opatření se týká všech letů do asijské země, i těch s přestupem.

Lidé si můžou nechat udělat test v České republice anebo v zemi, kde na let do Číny přestoupí. Čínským celníkům bude nutné předložit zdravotní prohlášení v elektronické nebo papírové podobě. Nebude už ale nutné žádat o vydání zdravotního kódu na čínské ambasádě či na konzulátu v zahraničí.

Některé země po cestujících z asijské země požadují testy na covid-19, například Francie, Itálie, Španělsko, Rakousko, Belgie, Švédsko či Německo. Česko mezi nimi není, podle ministerstva zdravotnictví by to nemělo smysl, protože mezi oběma zeměmi neexistuje přímé letecké spojení. „Země, které provozují přímou leteckou linku z Číny, jsou místem prvního vstupu mimo území Číny. Hlavním přínosem testů je sekvenace vzorků pro kontrolu v Číně cirkulujících mutací, nikoli pouhé zjištění covid pozitivních občanů. Obdobný postup volí i další členské státy EU, které nemají přímé spojení s Čínou. V případě zavedení přímé linky mezi Čínou a Českou republikou jsme připraveni zavést toto opatření také,“ uvádí se v tiskové zprávě ministerstva zdravotnictví.

Související

profimedia-0922942350
Ekonomika

BRICS – summit paradoxů. Rusko chce ukázat vliv, spojenci chtějí ukončení války

Šanghaj
Ekonomika

Čínská ekonomika zaostává za očekáváním

feťáci
Zahraniční

Rodiny obětí fentanylu apelují na vládu: Uvalte vysoké clo na Čínu

GaFWcpFb0AQr43F
Zahraniční

Tchaj-wan se obává čínského úderu. Peking posiluje armádu kolem ostrova