čtvrtek 19. září 2024

Do Česka míří zima

Dosavadní poměrně teplé listopadové počasí je u konce, svou vládu přebírá zima. Sněžení se podle nejnovější předpovědi meteorologů objeví i v nížinách.

Do Česka dorazí sníh

Do Česka dorazí sníh
Zdroj: Pixabay

  • Do Česka dorazí sníh
  • Zdroj: Pixabay

Už ve čtvrtek se kromě zatažené oblohy a mlh objeví hlavně na severovýchodě déšť. V polohách nad 400 metrů dokonce déšť se sněhem nebo sněžení. Nejvyšší denní teploty vyšplhají na 4 až 8 °C, na severu a severovýchodě naměříme jen kolem nuly.

Meteorologové varují před náledím, hlavně na jihozápadě Česka. Motoristé by se proto na silnice neměli vydávat bez zimní výbavy.

V pátek bude zataženo až oblačno. Zpočátku místy, postupně na celém území s deštěm, v nadmořské výšce nad 500 m a na severovýchodě postupně ve všech polohách se objeví sněžení. Podle aktuálních předpovědí Českého hydrometeorologického ústavu se právě v pátek místy objeví i v nižších polohách první sněhová pokrývka této zimní sezóny.

V sobotu bude oblačno až zataženo s deštěm, zpočátku na většině území, postupně jen místy déšť, v severovýchodní části sněžení. Nejnižší noční teploty až -3 °C, na severu a severovýchodě kolem -5 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi -2 až +2°C.

V neděli čekáme převážně oblačno, ojediněle slabé sněžení nebo déšť se sněhem. Nejnižší noční teploty -5 °C, teploty přes den 0 až 4 °C.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Související

GXlyybMXcAAM9-Z
Domácí

Boris slábne, tvrdí meteorologové. Jižní Čechy ale teprve nejhorší očekávají

1000010676
Domácí

Ještě zbývá 20 procent. V Jeseníkách však může pršet i déle nez se čekalo

2018-03-24_A67_motorway,_snow_storm,_Cantabria,_Spain_(9)
Zahraniční

Z tropů rovnou do zimy. Alpy zasypou přívaly sněhu, zastaví dopravu do Itálie

heavy-rain
Domácí

Čeká nás divoké počasí. Od čtvrtka do neděle bude pršet a foukat silný vítr