středa 18. září 2024

Do Česka míří stále více turistů

Ve druhém čtvrtletí letošního roku vzrostl počet turistů a hostů v českých ubytovacích zařízeních o 3,3 procenta na necelých šest milionů.

západ slunce Riegerovy sady Praha

Ilustrační foto.
Zdroj: Šimon Mitro

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Šimon Mitro

Ve druhém čtvrtletí letošního roku zaznamenaly české hotely a penziony nárůst počtu hostů o 3,3 procenta na celkových 5,95 milionu. Přibylo zejména zahraničních turistů, zatímco českých návštěvníků mírně ubylo.

Nárůst návštěvnosti v Moravskoslezském kraji a Praze byl ovlivněn květnovým mistrovstvím světa v hokeji. Od dubna do června se v českých hotelech, penzionech a kempech ubytovalo 3,2 milionu českých hostů, což je meziroční pokles o 1,4 procenta. Naopak počet zahraničních turistů vzrostl o 9,3 procenta na 2,8 milionu. Průměrná délka pobytu byla u obou skupin stejná, 2,3 noci.

Nejvíce zahraničních turistů přijelo z Německa, konkrétně přes 630 tisíc. Následovali Poláci s téměř 253 tisíci návštěvníky a Slováci s 247 tisíci. V devíti krajích České republiky došlo k nárůstu počtu turistů, zatímco v pěti krajích, včetně Ústeckého a Jihomoravského, jejich počet klesl. Přesto se počet zahraničních turistů a strávených nocí meziročně zvýšil ve všech regionech kromě Ústeckého kraje.

Autor: Šimon Mitro

Související

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

lesní požár
Zahraniční

Lesní požáry v Kanadě ohrožují turismus

Vyhlídka u Tetína
Cestování

Češi se vrací k podzimním dovoleným doma

5828681672_644015d748_b
Cestování

Spojené království zavádí placené povolení, bez něj do země turisté nesmí