neděle 6. října 2024

Do čela Itálie usedla žena. A s ní pravice.

Do čela italské vlády poprvé usedla žena. Je jí Giorgia Meloniová, která je také šéfkou krajně pravicové postfašistické strany Bratři Itálie.

Giorgia Meloni

Giorgia Meloni
Zdroj: Store Norske Leksikom (CC)

  • Giorgia Meloni
  • Zdroj: Store Norske Leksikom (CC)

Itálie má nejpravicovější vládu od dob Mussoliniho. Giorgia Meloniová je ve svých 45 letech nejmladší šéfkou kabinetu. Nestandardní bylo také nekompromisní předložení návrhu ministrů ihned po svém jmenování. Meloniová za sebou bude mít vládu pravicového bloku.

Při jmenování prohlásila, že chce sloužit Itálii s hrdostí a smyslem pro odpovědnost. Podporu nové italské premiérce vyjádřil maďarský premiér Viktor Orbán, který v nové italské vládě spatřuje velký den pro evropskou pravici. Slova podpory zazněla i z úst další krajně pravicové političky Marine Le Penové, která se ucházela o prezidentský post ve Francii proti Emmanuelu Macronovi. Ta nástup italské pravice k moci vnímá jako vzestup vlastenců a možnost vytvořit "Evropu národů."

Právo na potrat je v Itálii v ohrožení

Meloniová budí ve světě rozpaky. Po svém jmenování oznámila, že chce být na své pozici oslovována mužským rodem, a sice “premiér” namísto “premiérka”, což se v kombinaci s čistě mužským názvem její strany Bratři Itálie nelíbí levicovým stranám.

Ano přirozené rodině, ne LGBT lobby, ano sexuální identitě, ne genderové ideologii... ne islamistickému násilí, ano zabezpečeným hranicím, ne masové migraci... ne velkým mezinárodním financím... ne bruselským byrokratům!” cituje BBC projev Meloniové, která si do role nové italské ministryně pro rodinu a porodnost vybrala Eugenii Roccellu, jež se vyslovila proti potratům a pohrozila zrušením nedávno dohodnutých práv rodičů stejného pohlaví.

Myslím, že Mussolini byl dobrý politik. Všechno, co udělal, udělal pro Itálii. A za posledních 50 let jsme žádné takové politiky neměli,” uvedla ve francouzské televizi.

Autor: Kristýna Cyprisová

Související

GY6IDFbXwAAIfe0
Krimi

Pořádal pochody hrdosti a znásilňoval dítě. Francouzský politik je už ve vazbě

odlesňování
Ekonomika Ekologie

Českým firmám hrozí vysoké sankce kvůli nařízení EU o deforestaci

241821319_401309894686650_5543777500043057727_n
Zahraniční

Fico v orbánovských stopách. Příští rok chce jet do Moskvy na oslavy konce války

euro
Ekonomika

Inflace v eurozóně klesla pod dvě procenta