sobota 27. července 2024

Do boje o Oscary vyšle Česká republiky Bratry

Filmového kandidáta vybírá tradičně Česká filmová a televizní akademie. Ta letos do boje o nejprestižnější filmovou cenu posílá snímek Bratři režiséra Tomáše Mašína.

film Bratři

Záběr z filmu Bratři.
Zdroj: Cinemart/Zuzana Panská

  • Záběr z filmu Bratři.
  • Zdroj: Cinemart/Zuzana Panská

Drama se teprve objeví v českých kinech, a to v premiéře 26. října. Snímek vypráví jeden z největších příběhů studené války, bratrů Mašínových. Ti se rozhodli se zbraní v ruce opustit komunistické Československo.

Akademici vybírali z 12 českých hraných a dokumentárních filmů. Oscarové nominace budou jasné 23. ledna a slavnostního předávání Oscarů je na programu 10. března příštího roku.

Autorem scénáře snímku Bratři je Marek Epstein, ve filmu hrají Oskar Hes, Jan Nedbal, Adam Ernest, Matyáš Řezníček, Antonín Mašek, Matěj Hádek a Tatiana Dyková Vilhelmová. Loni jako kandidáta na Oscara za Českou republiku vybrali akademici film Petra Václava Il Boemo. Zlatou sošku americké Akademie filmového umění a věd zatím získaly pouze dva československé a jeden český film: Obchod na korze (1965) Jána Kadára a Elmara Klose, o dva roky později Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela a Svěrákův Kolja v roce 1996.

Autor: CFTA

Související

sddefault
Film a TV

Václav Sloup hrál malé role. Jeho přínos filmu a televizi však malý nebyl

163397691_aaa7ce
Film a TV

Primářem Sovou zůstal navždy. Chudíka proslavila role, kterou ani neměl dostat

c37a843f-2dfc-4c07-a98d-97bc3b94c1b5
Film a TV

Jan Libíček zemřel při natáčení doktora Mráčka. Je to už 50 let

Jan_Kačer_2015
Film a TV

Zemřel Jan Kačer. Proslavil se jako filmový herec i divadelní režisér