neděle 8. září 2024

Do Biomsmršti se zapojilo 200 dobrovolníků. Nově byla pozorována kněžice

Téměř 200 dobrovolníků se letos zapojilo do třetího ročníku projektu Biosmršť, který mapuje nepůvodní druhy rostlin a živočichů v České republice.

Kněžice zeleninová

Kněžice zeleninová
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Kněžice zeleninová
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Třetího ročníku projektu Biosmršť, zaměřeného na mapování nepůvodních druhů živočichů a rostlin v České republice, se zúčastnilo téměř 200 dobrovolníků. Společně přispěli více než 850 pozorováními, která rozšířila znalosti o rozšíření 27 biologických druhů.

Nejvíce zaznamenávaným druhem se opět stal pajasan žláznatý, s 182 pozorováními, které převážně pocházely z měst, s Prahou jako nejvíce zastoupeným místem (88 % záznamů). Dalším významným pozorovaným druhem byl javor jasanolistý, který se letos poprvé dostal do sledování a byl zaznamenán 152krát, rovněž převážně ve městech.

Na rozdíl od těchto druhů byla kněžice zeleninová novým objevem letošního ročníku. Tento druh je znám svou schopností způsobit škody na plodinách a v našem prostředí nemá přirozené nepřátele, což umožňuje jeho rychlou reprodukci.

I přes skončení letošního ročníku Biosmrště může veřejnost i nadále přispívat svými pozorováními do databáze ochrany přírody prostřednictvím platformy iNaturalist, což přispívá k dalšímu poznání a ochraně přírodních stanovišť a druhů.

Autor: Šimon Mitro

Související

Výhled na Děvín z Kalvárie, Jihomoravský kraj.
Domácí Klimatické změny

Jižní Morava a Dolní Rakousko spojí síly v boji se suchem

divoké prase
Domácí

Myslivecká sezona přinesla rekordní úlovky srstnaté zvěře

koexistence lidí a zvířat
Zahraniční Příroda

Lidé a zvířata se budou v roce 2070 přetahovat o více než polovinu Země

mokřad
Domácí Příroda

Zemědělci mohou získat plnou podporu na krajinné prvky