pátek 20. září 2024

Do 16 hodin musí kandidáti na prezidenta odevzdat sesbírané podpisy, někteří to nechávají na poslední chvíli

Od dnešní čtvrté hodiny odpoledne se uzavírají prezidentské kandidátky. Zájemci musí doručit na ministerstvo vnitra do 16 hodin buďto minimálně 50 tisíc podpisů občanů nebo 20 podpisů poslanců či 10 senátorů.

Danuše Nerudová

Danuše Nerudová.
Zdroj: Twitter @danusenerudova

  • Danuše Nerudová.
  • Zdroj: Twitter @danusenerudova

Od dnešních 16 hodin do 24. listopadu bude na ministerstvu vnitra probíhat kontrola odevzdaných podpisů od zájemců o prezidentskou kandidaturu. Někteří kandidáti odevzdání nechávají až do posledních hodin. Jedním z nich je Josef Středula, který na Twitteru uvádí, že jako jediný kandidát má podporu jak od občanů, tak od zákonodárců.

Je však možné, že podporou od zákonodárců se jistí. Minimální počet 50 tisíc občanských podpisů by s největší pravděpodobností kandidátům nestačil, jelikož se vždy u občanských podpisů najde určité míra chybovosti.

Již 2. listopadu odevzdala přes 100 tisíc podpisů Danuše Nerudová.

Aktuální favorit posledních průzkumů Petr Pavel oproti Nerudové sesbíral „jen“ přes 81 tisíc podpisů.

Dnes ráno předal 61 600 podpisů i podnikatel Karel Diviš. U něj bude zajímavé sledovat míra chybovosti v podpisech a zda mu nakonec nebude kandidatura odepřena z důvodu nižšího počtu pravých podpisů, než je hranice 50 tisíc.

Až dnes dopoledne doručí na vnitro občanské podpisy Karel Janeček, který na konci minulého týdne disponoval 50 tisíci podpisy. Blíže nespecifikovaný počet podpisů odevzdal včera na ministerstvu vnitra podnikatel Tomáš Březina.

Někdejší šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková sice získala 50 tisíc podpisů, ale kandidovat nebude. Chtěla se ucházet o prezidentský post v případě, že nasbírá 100 tisíc podpisů. Na svém Facebooku poděkovala svým příznivcům a oznámila ukončení kandidatury.

Senátor Marek Hilšer nakonec nekandiduje jako občanský kandidát, ale opírá se o podporu zákonodárců. Stejně tak to platí o předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, senátorovi Pavlu Fischerovi, nominantovi za SPD Jaroslavu Baštovi a bývalém rektorovi Univerzity Karlovy Tomáši Zimovi.

Kromě Vitáskové už dříve vzdal kandidaturu komik Miloš Knor, mluvčí Diakonie Českobratrské církve evangelické Ivo Mareš, nominant za KSČM Josef Skála nebo bývalý šéf lidovců Cyril Svoboda.

Autor: Šimon Mitro

Související

448739900_1030216298467773_7484642469014011137_n (2)
Domácí

Volby budou o víkendu, rozhodla vláda. Jsme schopní je zajistit, tvrdí Fiala

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

Ministr financí Zbyněk Stanjura.
Ekonomika

Jak povodně zamávají s rozpočtem? Stanjura nevylučuje jeho úpravu

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol.
Domácí

Prezident Jižní Koreje navštíví Prahu