čtvrtek 9. května 2024

Dny evropského filmu odhalí závislosti bouřliváka Peta Dohertyho

Dny evropského filmu letos přinesou bláznivý životopis katalánského malíře Salvadora Dalího, otevřenou zpověď hudebníka Peta Dohertyho i dokumentární novinku Wima Wenderse Anselm.

Club_Zero

Klub Zero je jedním z největších festivalových lákadel.
Zdroj: Smart Communication

  • Klub Zero je jedním z největších festivalových lákadel.
  • Zdroj: Smart Communication

Filmový festival letos také vzdá poctu rakouské režisérce Jessice Hausner, a to prostřednictvím jejího nejnovějšího snímku Club Zero anebo legendárního filmu Lovely Rita. Sekce Panorama nabídne vítězný snímek loňského filmového festivalu v Karlových Varech Blažiny lekce a v předpremiéře italskou novinku Chiméra o lovcích etruských pokladů.

V hlavní soutěži se bude promítat například černá komedie s prvky thrilleru Vincent musí zemřít nebo švédský film Ráj v plamenech, ve kterém se tři sestry snaží přelstít sociálku. Festivalovou sekci Film a hudba ovládne otevřená zpověď o boji s démony a závislostmi bouřliváka Peta Dohertyho, který se ve snímku Cizinec ve vlastní kůži odhalí před celým světem.

Dny evropského filmu nezapomínají ani na environmentální témata. Společně s módní návrhářkou Amy Powney nahlédnou do zákulisí módního průmyslu. Samostatná sekce Živá planeta přinese snímek Fashion Reimagined, který ukazuje, jak lze tvořit módní kolekce ohleduplně k životnímu prostředí.

Festival se uskuteční od 4. do 9. dubna v pražských kinech Světozor, Edison Filmhub a Přítomnost, v brněnském kině Art a ostravském Minikině. Od 10. dubna se rozjedou festivalové Ozvěny i v dalších městech republiky.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Vizuál 31.ročníku festivalu Dny evropského filmu
Film a TV Festival

Dny evropského filmu započnou 4. dubna