Dlouholeté perzekuce přinesly Salmanu Rushdiemu cenu Václava Havla

Britsko-indickému spisovateli Salmanu Rushdiemu se v New Yorku dostalo pocty, obdržel cenu Disturbing The Peace. Ta je spojená s českým exprezidentem Václavem Havlem.

Salman_Rushdie,_Oktober_2023

Salman Rushdie po loňském útoku oslepl na jedno oko.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Salman Rushdie po loňském útoku oslepl na jedno oko.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Cena Disturbing The Peace zná svého letošního držitele. Ocenění, které každoročně uděluje Nadace Knihovny Václava Havla v New Yorku, letos přebral kontroverzní britsko-indický spisovatel Salman Rushdie. Ten je jedním z neznámějších představitelů magického realismu s historickou fikcí, kterého nejednou jeho práce dovedla ke konfliktům s politickými či náboženskými silami. Nadace uděluje tuto cenu každoročně spisovateli či spisovatelce, kteří čelili nespravedlivé perzekuci pro své přesvědčení, podobně jako sám Václav Havel v komunistickém Československu.

Rushdiemu dokonce hrozila na Blízkém východě smrt, když v roce 1988 vydal knihu Satanské verše. Írán prostřednictvím fatvy, kterou v roce 1989 vydal ájatolláh Rúholláh Chomejní, jej dokonce odsoudil k trestu smrti za znevažování islámu a proroka Mohameda, což kniha obsahovala. V souvislosti s tím byl zavražděný japonský překladatel Satanských veršů.

Sám 76letý Rushdie pak loni čelil napadení na jednom z literárních festivalů v New Yorku. Po něm utrpěl poškození nervů na ruce a oslepl na jedno oko.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0871382021
Krimi

Alabama popravila muže dusíkem. Je to mučení, tvrdí lidskoprávní aktivisté

profimedia-0681865792
Zahraniční

Rána pro demokraty. Starosta New Yorku je obžalovaný z financování kampaně

profimedia-0889349316
Krimi

Poprava po 21 letech. V Americe zemřel muž, který zavraždil novinářku

GK5QHjCW4AAM_X6
Zahraniční

Vietnamskou podnikatelku čeká smrt. Přesto zase usedla na lavici obžalovaných