pátek 18. října 2024

Dlouhodobé užívaní léků na ADHD může způsobit srdeční choroby

Dlouhodobé užívaní léků na ADHD zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, naznačil výzkum.

profimedia-0687829514

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Podle nového výzkumu by lidé, kteří užívají léky na poruchy pozornosti (ADHD) dlouhodobě a ve vysokých dávkách, mohli mít zvýšené riziko některých kardiovaskulárních onemocnění. ADHD je častá neurovývojová porucha charakterizovaná obtížemi se soustředěním a ovládáním impulzivního chování.

Ve studii, která zahrnovala více než 278 tisíc pacientů s ADHD ve věku 6 až 64 let, švédští výzkumníci zjistili, že dlouhodobé užívaní léků na ADHD souvisí s častějším výskytem kardiovaskulárních chorob. Každý rok užívání léků byl spojen se čtyřprocentním zvýšením rizika srdečních onemocnění.

Dlouhodobé užívání léků na ADHD bylo spojeno zejména se zvýšeným rizikem hypertenze a onemocnění tepen. Nejčastěji předepisovaným lékem na ADHD byl methylfenidát, známý pod obchodními názvy Ritalin, Concerta, Equasym, Medikinet nebo Rubifen.

Zakladatelka studie Le Zhang uvedla, že i když existuje seznam léků spojených s podobně zvýšeným rizikem hypertenze, pacienti by neměli být znepokojeni těmito zjištěními. Riziko by mělo být pečlivě zváženo vzhledem k uznávaným výhodám léčby na individuální bázi.

Autor: Šimon Mitro

Související

IMG_8473
Zahraniční Video

Pokrokový silikonový robot si umí amputovat končetinu

GZdNPA6X0AAIOaB
Zahraniční

Strom z bible. Vědci vzkřísili tisíc let staré semínko

Cute_sweat_little_girl_face_playing
Zdraví Rodičovství

Každé třetí dítě špatně vidí, v budoucnu to bude ještě horší

clean-1706439_1280
Domácí

Češi si neváží povolání poslance, uklízečky a kněze