neděle 29. září 2024

Dlouhodobá ochrana Ukrajinců prošla. Do práce už jich chodí 70 procent

Do března nyní platí dočasná ochrana ukrajinských uprchlíků. Schválení lex Ukrajina znamenalo další bitvu mezi vládní koalicí a opozicí.

profimedia-0883566006

Opoziční poslanci se neúspěšně pokusili zabránit přijetí zákona lex Ukrajina.
Zdroj: Profimedia

  • Opoziční poslanci se neúspěšně pokusili zabránit přijetí zákona lex Ukrajina.
  • Zdroj: Profimedia

Už 70 sedmdesát procent Ukrajinců v produktivním věku, kteří se v České republice skrývají před válkou, která na východě jejich území zuří od února 2022, se zapojilo do pracovního procesu. Alespoň tak to vyplývá z vyjádření ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), který touto statistikou doplnil novelu zákona známého jako lex Ukrajina, jímž Poslanecká sněmovna schválila prodloužení dočasné ochrany pro uprchlíky ze zmíněné východoevropské země.

Ten celkem 320 tisíc uprchlíkům až do března příštího roku umožňuje přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání a pracovnímu trhu. Zmíněný počet ukrajinských migrantů však není konečný. Jak vyznívá ze zprávy vládních poslanců, počítá se s tím, že ke konci letošního roku bude na území České republiky dočasně žít až 400 tisíc Ukrajinců.

Proti schválenému návrhu vládních pětikoalice se postavili opoziční poslanci. Členové hnutí ANO kritizovali navýšení humanitární dávky pro zdravotně postižené uprchlíky na zhruba 12 000 korun, pro děti o 6600 korun a pro dospělé o 4400 korun. Poslancům SPD se zase nelíbí, že novela zákona je koncipována podle bruselských not a je dalším krokem ke ztrátě suverenity České republiky.

Autor: Jan Skala

Související

Donald Trump
Zahraniční

Válku vyřešíme dohodou, věří Trump. Mám velmi dobré vztahy s Putinem, řekl

Vladimir_Putin_address_to_citizens_2020-03-25
Zahraniční

Putin změnil jadernou doktrinu. Může zaútočit ve chvílích kritického ohrožení

GYTV9_ZakAUA7s5
Zahraniční

Situace na frontě se dramatizuje. Zle je u Vuhledaru i v Charkově

1500x500
Domácí

Co bude dál s lidovci? O křeslo předsedy má zájem někdejší zachránce Bělobrádek