pátek 20. září 2024

Diviš i Janeček se odvolají, za podpisy občanů si stojí

Mají Diviš a Janeček šanci na zvrácení rozhodnutí ministerstva vnitra a vstoupit do boje o pražský hrad?

Prezidentská kampaň Karla Diviše

Prezidentská kampaň Karla Diviše.
Zdroj: Twitter @KarelDivis

  • Prezidentská kampaň Karla Diviše.
  • Zdroj: Twitter @KarelDivis

Ministerstvo vnitra uznalo prezidentskou kandidaturu devíti uchazečům z celkových 21 přihlášených. Platnými kandidáty jsou bývalý premiér Andrej Babiš, generál ve výslužbě Petr Pavel, rektorka Danuše Nerudová, senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, poslanec Jaroslav Bašta, rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima, předseda odborů Josef Středula a prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová.

Mezi kandidáty, kterým vnitro neuznalo podpisy občanů, figurují miliardář Karel Janeček nebo podnikatelé Karel Diviš a Tomáš Březina. Všichni tři s rozhodnutím ministerstva nesouhlasí a proti chybovosti v podpisech se odvolají. Trojice kandidátů se opírala o podporu občanů, aby mohli vstoupit do boje o Pražský hrad potřebovali 50 tisíc podpisů.

Janečkovi bylo uznáno 48 091 platných podpisů. Podle ministerstva dodal Janeček 74 208 podpisů, po vyřazení prázdných a přeškrtnutých polí došlo vnitro k číslu 71 828 podpisů. Po kontrole jich zhruba třetina nebyla uznána. „Tak vysokou chybovost nelze statisticky dost dobře vysvětlit. Situaci zanalyzujeme a věřím, že najdeme příčinu. Každopádně se odvolám a v zákonné lhůtě požádám o přezkoumání," uvedl Janeček pro deník Aktuálně.cz.

Karlu Divišovi chybí k hranici 50 tisíc pouhých 116 hlasů. „Budu se odvolávat. Ministerstvo udává, že po odečtení škrtnutých a neúplných řádků jsme odevzdali 61 438 podpisů. Podle našich záznamů jsme ale odevzdali 61 600 podpisů,“ napsal Diviš na Twitteru. Chybovost je tedy „pouze“ 19 %, oproti Janečkovým třiceti procentům.

Odvolávat se bude i podnikatel Tomáš Březina, kterému vnitro uznalo jen 45 894 podpisů.

Autor: Šimon Mitro

Související

Nadezhda_Tolokonnikova_and_Maria_Alyokhina
Zahraniční

Tažení proti Pussy Riot nekončí. Na seznamu hledaných jsou další členové

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

Ferrari 488 Spider
Domácí

Ministerstvo vnitra draží luxusní vozy. Výnos půjde obětem trestných činů

profimedia-0902676565
Domácí

Vláda přetváří pravidla pro pobyt cizinců