pátek 3. května 2024

Divadlo Archa začalo s představením tanečníka Mina Tanaky, s ním také skončí

Pražské Divadlo Archa, které působilo na pražské divadelní scéně více než třicet let, s příchodem nového roku končí svou činnost.

330398935_1375651819928576_5389031267559022850_n

Představení v Divadle Archa.
Zdroj: Divadlo Archa

  • Představení v Divadle Archa.
  • Zdroj: Divadlo Archa

Ředitel divadla Ondřej Hrab a režisérka Jana Svobodová se budou od příštího roku pod novým názvem Archa Institut věnovat doma i v zahraničí projektům, které propojují vzdělávání a tvorbu v oblasti dokumentárního divadla.

"Moje vize divadla pod značkou Archa postavila pevné základy pro prezentaci a vytváření nových děl soudobého scénického umění nejen u nás, ale i v mezinárodním měřítku. Vize zůstává se mnou a nemusí být nutně v budoucnu vázaná na prostory Na Poříčí,“ vysvětlil ředitel divadla Ondřej Hrab, který se podepsal pod repertoárem i architektonickou podobou divadla. Za své existence divadlo představilo mnoho světově uznávaných umělců, například Roberta Wilsona, Petera Brooka, Allena Ginsberga či Anne Bogart.

Divadlo Archa zahájilo provoz 5. června 1994 vystoupením proslulého japonského tanečníka Mina Tanaky a amerického hudebníka Johna Calea. A Tanaka také v prosinci svými třemi představeními činnost Divadla Archa ukončí.

Do budovy Na Poříčí se chystá vstoupit nový tým spoluzakladatele a ředitele Jatek78 Štěpána Kubišty. Pokud získá grant, bude cílit na mladé diváky.

Autor: Michaela Dočkalová