pátek 19. dubna 2024

Divadlem roku 2022 se stalo Dejvické divadlo

Dejvické divadlo v Praze si vybudovalo pověst jedné z nejvýraznějších českých divadelních scén. To potvrzují i výsledky Ceny divadelní kritiky. Inscenací loňského roku se pak stala hra Daniela Majlinga Konec rudého člověka, kterou uvedlo Divadlo v Dlouhé.

Dejvické divadlo

Dejvické divadlo
Zdroj: https://www.dejvickedivadlo.cz/#1

  • Dejvické divadlo
  • Zdroj: https://www.dejvickedivadlo.cz/#1

Ve 31. ročníku cen udílených na základě ankety časopisu Svět a divadlo, které dříve nesly jméno Ceny Alfréda Radoka, hlasovalo 84 kritiků.

Ocenění za mužský herecký výkon roku převzal Jan Vondráček za roli Majora Alexejeva v inscenaci Konec rudého člověka. Se stejným počtem hlasů cenu v této kategorii získal také Ivan Trojan za roli Davida ve hře Fifty Petra Zelenky, který ji také v Dejvickém divadle režíroval.

V ženské kategorii cenu získala Pavlína Štorková, která ztvárnila básnířku Sylvii Plathovou v autorské hře Jana Horáka Manželka publikovaného básníka uvedené v pražském Studiu Hrdinů.

Dejvické divadlo oslavilo v říjnu 2022 třicet let od svého založení. Představení jsou zde téměř trvale vyprodaná. Působí zde mnoho hereckých osobností jako Marta Issová, Simona Babčáková, Lenka Krobotová, Hynek Čermák, Ivan Trojan a další a další významná jména současného divadla i filmu.

Autor: HT

Související

FtKdIJWXwAEgALK
Divadlo Výročí

Karolina Slunéčková by dnes oslavila 90. Předčasně ji však zabila rakovina

divadlo
Světové dny

Den divadla

loutka
Světové dny

Den loutkařství

Turnovské_divadlo_01
Domácí

Divadlu v Turnově je 150 let a věří, že se dočká přestavby, kterou utnul covid