pondělí 16. září 2024

Díky záchranářům v Klášterci přežily stovky zvířat

Přes čtyři stovky zachráněných a zpět do přírody vypuštěných zvířat, desítky denně opečovávaných živočichů a stovky návštěvníků – tak zjednodušeně vypadá jedna dekáda v Záchranné stanici živočichů Národního parku Šumava v Klášterci.

Záchranná stanice živočichů

Záchranná stanice živočichů
Zdroj: Záchranná stanice živočichů Klášterec

  • Záchranná stanice živočichů
  • Zdroj: Záchranná stanice živočichů Klášterec

Rovných deset let pracovníci zdejší stanice u jihočeského Vimperka léčí zraněná divoce žijící zvířata a hlavně se je snaží vrátit zpět do přírody. Záchranná stanice živočichů v Klášterci byla vybudována pro pomoc divokým živočichům zraněným lidským přičiněním. „Typickými pacienty jsou ptáci zranění elektrickým proudem od drátů vysokého napětí. Zvířata, která se střetnou s automobilem, ale také mláďata, která nám přinesou lidé v domnění, že strádají,“ vysvětluje ošetřovatelka Kristýna Falková.

Bohužel nedokážeme říci, kolik z těch ošetřených a znovu vypuštěných zvířat přežije a jestli vedou dlouhý a spokojený život – nechodí se nám hlásit.“

Co zvířecí pacient, to samostatný příběh. Ten veřejnosti nejznámější je patrně příběh rysa Davida, kterého v roce 2013 jako kotě srazil automobil a způsobil mu závažná poranění zadních končetin. „Po několika operacích se ho nakonec podařilo doslova znovu postavit na nohy, ale protože v době havárie byl velice mladý a dlouhodobé léčení nedovolilo ho znovu vypustit do volné přírody, uzpůsobil se mu jeden z výběhů v Klášterci. Po pár letech se připravil přírodní výběh v Návštěvnickém centru Kvilda. Díky tomu všemu jsme Davidovi zajistili deset let kvalitního života, který skončil letos na jaře. Těch deset let, kterých se ale dožil, považujeme za takový malý zázrak, po tom množství operací, nekonečně dlouhé rekonvalescenci a také následků, které mu zůstaly do konce jeho života,“ vypráví ošetřovatelka.

Vedle rysa se personál záchranné stanice staral o množství běžných ale i velmi vzácných živočichů, a to včetně tetřevů, puštíků bělavých nebo orla mořského.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Správa národního parku Šumava

Související

459327191_945345440970609_4524248670764683141_n
Domácí

Alpy, Šumava, Krkonoše. V nížinách listopadové počasí, na hřebech tuhá zima

free-photo-of-houby-rust-porcini-muchomurka
Domácí

Deště by mohly pomoci houbám. Začnou růst pravděpodobně už za týden

povodně 2002
Domácí Aktualizujeme

Hladiny toků hlásí první a druhý povodňový stupeň, na Šumavě sněžilo

00_2633_Nationalpark_Bayerischer_Wald_-_Wolf-Freigelände
Domácí

Šumavský Falkenstein opravuje vlčí výběh. Ten znovu otevře v listopadu