pátek 18. října 2024

Digitální stavební řízení kritizují města, architekti, tajemníci i úředníci

Městský úřad Louny oznamuje, že z důvodu dodání nefunkčního a v provozu neověřeného systému digitálního stavebního řízení dojde k prodloužení vyřízení žádostí a podání. Chyba není na straně úředníků.

document-8811324_960_720

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Podobný text lze nalézt na řadě oficiálních webových stránek měst a obcí.

Vedle lounského úřadu na stejný problém upozorňuje i Rýmařov nebo Praha. „Systém od spuštění není plně funkční, aktuálně řešíme se správcem systému, kterým je Ministerstvo pro místní rozvoj. Prosíme tak o Vaši trpělivost,“ píše praha.eu. „Systém digitalizace stavebního řízení ani po třech týdnech od jeho spuštění není funkční, v systému je mnoho nedostatků a problémů. Nedaří se evidovat žádosti, vytvářet dokumenty a odesílat je. Na řadu připomínek a dotazů stavebních úřadů napříč celou republikou není ze strany Ministerstva pro místní rozvoj ČR reagováno,“ přidala se vedoucí stavebního úřadu v Rýmařově Iveta Pochylová.

„Nefunguje to nikomu, včera jsem byl na centrálním stavebním v Brně, nedokáží vygenerovat jediné usnesení, jediné řízení, žádný dotčený orgán od nich nemůže nic dostat, protože to nefunguje,“ uvedl na síti X starosta Brna – Židenic Petr Kunc.

Neúnosný stav kritizuje také Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů. „Systém však od svého spuštění stále i přes opakované upozorňování ze strany úřadů vykazuje zásadní nedostatky, které výrazně komplikují práci stavebních úřadů napříč Českou republikou,“ píšou tajemníci s tím, že velkým problémem je fakt, že systém není plně propojený s ekonomickými systémy a lokálními spisovými službami, což značně komplikuje administrativní práci. Podle nich má také právní nedostatky. Části systému jsou právně problematické a mohou vést k právním sporům. Stále lze nahlížet do spisů celé ČR, což může být v rozporu s GDPR. Řeší se bezpečnostní incident nebo odeslání jiného než finálního dokumentu. „Sdružení předalo ministerstvu již desítky konkrétních podnětů, na kterých se stále ještě pracuje, nejsou dořešené,“ píšou tajemníci s tím, že ani call centrum nezná odpověď na mnoho dotazů obcí a helpdesk nereaguje na otázky i řadu dní.

Česká komora architektů zase zaslala otevřený dopis ministrovi pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi a uvádí dvacet problémů, které její členové zaznamenali. Například to, že systém nedokáže rozlišit stavební a pozemkovou parcelu. U údajů jednatele požaduje systém zcela nesmyslnou informaci, do kdy bude jednatelem. Při zadávání země není na prvním místě Česko, ale rozbalí se seznam jako z mezinárodního e-shopu, který začíná Afghánistánem.

Související

Logo EZKarty
Domácí Zdraví

EZKarta nově ukáže přehled o očkování dětí

profimedia-0670668557
Zahraniční Technologie

EU usnadní cestování pomocí digitálních pasů

459984955_962211062376599_2354802231082001927_n
Domácí

Největší potupa pro Bartoše. Stavební řízení poběží postaru

ePortál ČSSZ
Domácí Digitalizace

Dávky pro zdravotně postižené se sjednotí pod ČSSZ