sobota 28. září 2024

Dietrichsteinová vyhrála spor o hrobku v Mikulově

Mercedes Dietrichsteinová uspěla ve sporu s městem Mikulov. Krajský soud v Brně jí ve čtvrtek přiřkl vlastnictví Dietrichsteinské hrobky.

Dietrichsteinská hrobka

Dietrichsteinská hrobka v Mikulově
Zdroj: Šimon Mitro

  • Dietrichsteinská hrobka v Mikulově
  • Zdroj: Šimon Mitro

Krajský soud v Brně ve čtvrtek pravomocně přiřkl Dietrichsteinské hrobce vlastnictví rodu Dietrichsteinů. Tento verdikt potvrzuje rozhodnutí břeclavského okresního soudu z loňského podzimu, proti kterému se Mikulov odvolal. Dietrichsteinové o hrobku přišli po 2. světové válce, ale nyní se jim po dlouhých letech soudních sporů vrací zpět.

Mercedes Dietrichsteinová u soudu osobně nebyla. Břeclavský okresní soud v roce 2015 její restituční žalobu zamítl, ačkoliv žádala vrácení rodové hrobky, dalších pěti objektů a zhruba 200 pozemků. Krajský soud v roce 2017 potvrdil toto rozhodnutí s výjimkou hrobky, která se stala předmětem dalšího zkoumání.

Okresní soud v dalším jednání v říjnu loňského roku rozhodl ve prospěch Dietrichsteinové a Krajský soud toto rozhodnutí nyní potvrdil. Předseda senátu Libor Daňhel uvedl, že právo na rodinný a soukromý život je v tomto případě silnější než právo na odnětí vlastnického práva.

Hrobka, která je kulturní památkou, vznikla v 18. století na základech vyhořelého kostela svaté Anny. Město Mikulov ji převzalo v 90. letech minulého století a investovalo do jejích oprav téměř 70 milionů korun. Hrobka je jednou z nejvýznamnějších památek v Mikulově a slouží jako pietní místo s prohlídkovým okruhem. Město nyní bude muset řešit, jak se s rozhodnutím soudu vyrovnat a jak pokračovat v péči o tuto historickou památku.

Autor: Šimon Mitro

Související

Vyhlídka u Tetína
Cestování

Češi se vrací k podzimním dovoleným doma

hovor kreditka
Krimi

Falešní bankéři z Hodonína přišli k milionům

Vila Tugendhat
Domácí

Vila Tugendhat je první českou památkou chráněnou podle Haagských úmluv

IMG_8303
Domácí Video

V Boskovicích hoří sklad textilu, na místě zasahuje několik hasičských jednotek