Dva litry umělě slazeného nápoje vypité za týden mohou podle lékařů zvýšit riziko nepravidelného srdečního tepu až o 20 procent. Denně je to jedna středně velká sklenice. Zarážející je, že vypití stejného množství nápojů s běžným cukrem zvyšuje riziko jen o deset procent.
Ukázal to velký výzkum, při kterém lékaři sledovali zdravotní stav pacientů pijících různé druhy nápojů v průměru deset let, se účastnilo 202 tisíc lidí ve věku od 37 do 73 let. Více než polovina z výzkumného vzorku byly ženy. Pití nízkokalorických nápojů se oddávalo více žen než mužů, kteří si raději dopřáli běžnou limonádu. Podle výsledků sycené nápoje bez cukru konzumovali také spíše lidé nižššího věku.
V České republice každý rok zemře řada lidí na mozkovou mrtvici v důsledku neléčené fibriliace síní, která způsobí smrtelnou krevní sraženinu. Je viníkem i dalších nemocí jako je srdeční infarkt, demence, ale i onemocnění ledvin.