čtvrtek 19. září 2024

Dezinformátoři zastínili tradiční extrémisty, šíří konspirace i propagandu

Extrémistická scéna se v poslední době v Česku proměnila. Uvádí to zpráva ministerstva vnitra. Klasičtí náckové o sobě nedávají tolik vědět, naopak začala revolta starších lidí podporujících takzvané antisystémové hnutí.

FxX9bEUX0AQhuD_

Obžalovaná právě prohlásila, že ukončuje soud, 30. května 2023.
Zdroj: Twitter

  • Obžalovaná právě prohlásila, že ukončuje soud, 30. května 2023.
  • Zdroj: Twitter

Hnutí tvoří řada uskupení s omezeným počtem členů a omezenou životností. Představitelé některých subjektů se zaštiťují různými konspiračními teoriemi, případně se jim snaží dodávat spirituální či ezoterický rozměr. Příznivci tohoto hnutí jsou lidé ve věku nad 40 let. „Lze tak hovořit o revoltě osob středního či vyššího věku, které cítí existenční obavy a zažívají pocit odcizení,“ píše se ve zprávě .

Osobnosti antisystémového hnutí generují sociální sítě. Soupeří mezi sebou, případně uzavírají krátkodobá spojenectví. Na hnutí se nalepili i lidé, kteří frustrace druhých účelově zneužívají k získávání popularity, zisku či politického kapitálu. „V antisystémovém hnutí našli uplatnění i někteří tradiční extremisté. Vznikla i dobře fungující symbióza s kvazi-mediální scénou. Český předsudečně nenávistný ekosystém silně ovlivnilo ruské hybridní působení,“ uvádí zpráva.

O slovo se začalo hlásit množství různorodých protestních uskupení. Některé se skládají jen z jednotlivců, snaží se ale působit dojmem masových a dobře organizovaných subjektů s vysokými politickými ambicemi.

O přízeň nespokojených občanů usilovala řada politiků či aktivistů, kteří organizovali veřejná shromáždění a k získávání příznivců využívali šíření dezinformací. Objevila se idea, že Česká republika není legitimním státem. Nejvýznamnějším nositelem této myšlenky bylo Společenství legitimních věřitelů České republiky. Postupně ji ale přejímalo stále více osob aktivních v antisystémovém hnutí. „Koncept takzvaných suverénních občanů se projevoval převážně nátlakovým jednáním vůči úřadům, případně ignorováním jejich výzev. Vrcholem se staly excesy u pražského městského soudu a u krajského soudu v Hradci Králové, kde se tyto osoby pokusily zablokovat soudní líčení s obviněnými, jež vykreslily jako oběti nelegitimního systému,“ říká se dál ve zprávě.

Policie se dál zabývala případy schvalování, podpory či bagatelizace ruské agrese. Soudy řešily také násilné aktivity či poplašné zprávy související s covidem. Někteří aktivisté zradikalizovaní v době šíření covidu se přeorientovali na aktuálnější témata a stali se zastánci a šiřiteli prokremelských narativů. V reakci na zájem orgánů činných v trestním řízení o některé šiřitele těchto obsahů začalo antisystémové hnutí hovořit o obětech systému či o bojovnících za pravdu.

Související

Nadezhda_Tolokonnikova_and_Maria_Alyokhina
Zahraniční

Tažení proti Pussy Riot nekončí. Na seznamu hledaných jsou další členové

profimedia-0908103005
Domácí

Žádné povodně nejsou! Dezinfoscéna odhalila strašlivé spiknutí

image (2)
Domácí

Senátorka šířící dezinformace tvrdí, že noviny zveřejnily poplašnou zprávu

Ferrari 488 Spider
Domácí

Ministerstvo vnitra draží luxusní vozy. Výnos půjde obětem trestných činů