úterý 22. října 2024

Dezinformátor Zítko chtěl být prezidentem, teď touží šéfovat televizi

Jedna z nejkurioznějších postav české dezinformační scény Pavel Zítko zveřejnil informaci, že kandiduje na ředitele České televize. Vše doprovází bizarní video, ve kterém přihlášku odevzdává.

zitko_pavel.jpg

Pavel Zítko
Zdroj: facebook

  • Pavel Zítko
  • Zdroj: facebook

Záznam, který se šíří na facebooku, má necelých třicet minut. Do budovy České televize na něm Zítka doprovází další ze známých dezinformátorek, bývalá novinářka Jana Peterková, která proslula tím, že normální mluvený projev nahradila velmi hlasitým vykřikováním nesmyslů stále dokola.

Zítko ve videu zdůvodnil svou kandidaturu na post ředitele tím, že Česká televize je největší zdroj dezinformací. „Je potřeba vysílat pravdu, to se nedařilo celou dobu covidovou, ani Ukrajina jim nejde,“ říká například. Mezitím Peterková pokřikuje na lidi, kteří vchází do budovy ČT: „Dobrý den, jdete vysílat pravdu, konečně?“ Oni si na to lhaní už zvykli, reagoval na ni Zítko. Dvojice pak spolu řešila, koho po vítězství Zítka z televize vyhodí.

Pavel Zítko je mnohokrát usvědčený lhář. Oznámil například kandidaturu pro prezidentské volby s tím, že má 50 tisíc potřebných podpisů, přitom věděl, že na podpisových arších jich má s bídou třetinu. Prokremelský aktivista má na krku několik exekucí a jeho působení na dezinformační scéně má patrný důvod: peníze. Jen za poslední rok podporovatelé poslali na dva transparentní účty jeho spolku Srdcem pro vlast téměř 1,2 milionu korun. Peníze vybírá po desítkách tisíc z bankomatů, ve velkém utrácí také na benzinkách. Na co je používá, není z transparentních účtů jasné.

Zítko v minulosti prohlásil třeba to, že Ukrajinci věznili v černobylském podzemí děti v řetězech a odebírali jim orgány, nebo že vakcíny proti covidu obsahují virus HIV.

Zítko využívá popularitu i k podivným obchodům. Obchodoval třeba s neexistující kryptoměnou, za desítky tisíc prodával také fén, který prý změní obyčejnou vodu na studánkovou.

Související

Pořadem Jak (si) vybrat střední školu provází herečka Anna Michalcová
Domácí Školství

ČT poradí žákům s výběrem střední školy

Účastníci 13. řady StarDance
Film a TV

StarDance opět králem. Úvod 13. řady přilákal rekordní počet diváků

profimedia-0908103005
Domácí

Žádné povodně nejsou! Dezinfoscéna odhalila strašlivé spiknutí

Vizuál stanice ČT art k výročí 11 let
Film a TV

ČT art slaví 11 let. Podzim přinese řadu novinek