neděle 8. září 2024

Desetimetrový Dunaj pustoší Pasov. Problémy hlásí také Řezno a povodí Innu

Hladina Dunaje v bavorském Pasově dosáhla téměř deseti metrů. Kritická situace je také v povodí Innu.

prof

Zaplavený Pasov (4. 6. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Zaplavený Pasov (4. 6. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Jižní Německo se začíná vzpamatovávat po ničivých povodních. V Pasově však Dunaj dosáhl deseti metrů, což je téměř dvojnásobek normálu. Záplavy si v Německu zatím vyžádaly pět obětí. Historická část Pasova a jeho promenády jsou pod vodou, a proto radnice vyhlásila stav přírodní katastrofy, aby mohla lépe koordinovat záchranné práce a uzavírky.

Podle meteorologů už nad jihem Německa pršet nebude a hladina Dunaje by měla začít klesat. V Řezně se očekává podobný vývoj, ale úplné uklidnění situace může trvat ještě několik dní. Voda odtéká pomalu a škody jsou rozsáhlé. Bavorsko již začalo s odklízením škod. Mnichovská vláda na to vyhradila dvě a půl miliardy korun.

Ve Švábsku policisté našli pohřešovanou ženu, která strávila přes dva dny v koruně padlého stromu, aby unikla povodním. Ve městě Offingen stále pátrají po pohřešovaném hasiči. Město Řezno, kde Dunaj dosáhl hladiny přes šest metrů, evakuovalo jednu ulici a nasadilo protipovodňové zábrany. Přestože hladina řeky už klesá, problémy s vysokou spodní vodou přetrvávají.

Na jihu Německa povodně způsobily uzavření některých tratí, vlaky jsou přeplněné a na některých nádražích musela zasahovat policie. V hornobavorském Flintsbachu se kvůli dešťům a podmáčené půdě sesunula část zříceniny hradu Falkenstein. Meteorologové očekávají zlepšení počasí, německá meteorologická služba odvolala výstrahy před nepříznivým počasím.

Autor: Šimon Mitro

Související

police_police_car_patrol_car_patrol_state_authority_police_officers_germany-493057
Zahraniční

Německo i Francie hlásí další útoky. Hovoří se o exotických či afrických typech

GWyKTStWcAAsOWg
Zahraniční

Zelenskyj žádá systémy protivzdušné obrany. Slíbili jste je, tvrdí v Německu

Photo-by-Sandor-Csudai-is-licensed-under-licence-CC-BY-NC-ND-4.0
Zahraniční

Komisař přišel s plánem deportací. Migranti by měli směřovat do Rwandy

profimedia-0904954736
Zahraniční Aktualizujeme

Video zachytilo islamistu, střílel u konzulátu Izraele v Mnichově. Nepřežil