čtvrtek 19. září 2024

Developer v Plzni náhle zbořil historický komín, měl se stát památkou

Velké emoce vzbudila překvapivá demolice komína z roku 1920 v plzeňské čtvrti Košutka. Stalo se tak náhle, krátce před jednáním s primátorem města o zachování unikátní dominanty. Projekt ministerstva kultury jej chtěl dokonce vyhlásit kulturní památkou.

385861917_1203098473940126_7545175820113197899_n.jpg

Klotzův komín.
Zdroj: mapy.cz

  • Klotzův komín.
  • Zdroj: mapy.cz

„Plánovaná schůzka s panem primátorem k zachování této plzeňské dominanty se již asi neuskuteční, jelikož komín Klotz již není,“ oznámil na sociálních sítích podnikatel Jan Bernard, který o záchranu stavby usiloval. Prý už s významným plzeňským architektem Janem Soukupem, který se zabývá hlavně památkami, už začali sbírat historické podklady, které chtěli na radnici přednést.

Komín stál na soukromém pozemku, kde se chystá developerská výstavba. Přestože se roky mluvilo o tom, že komín zůstane na svém místě, teď šel bez varování k zemi. O demolici dostaly příslušné úřady informaci v pátek, bouralo se v pátek.

„Náš úřad dostal tento pátek oznámení o demolici, která proběhla na základě platného demoličního výměru z roku 2008,“ upřesnila starostka obvodu Ivana Bubeníčková. „Developer zvažoval tento komín začlenit do budoucí výstavby. Na základě statického posudku, kdy byl zjištěn havarijní stav komínu, se developer ale nakonec rozhodl komín zbourat,“ doplnila s tím, že firma jednala v souladu se zákonem.

Demolice zaskočila i autory projektu ministerstva kultury Tovární komíny. „Víkendová zpráva, že byl zdemolován, přišla jako rána z čistého nebe – byli jsme totiž přesvědčeni o tom, že komín čeká budoucnost cíleného zachováni. S jeho demolicí tak můžeme bohužel do šuplíku navždy odložit i podklady pro jeho prohlášení za kulturní památku, které jsme se chystali iniciovat,“ uvedli.

Komín byl dominantou Plzně

Komín cihelny Emanuela Klotze stál od roku 1920 v katastru plzeňského Bolevce. Komín byl zajímavý například reklamním nápisem na dříku nebo svým oktogonálním tvarem, protože ve své době už hrály prim oblé komíny. Především se ale jednalo o poslední památku na bohatý cihlářský průmysl v Plzni. V místě se těžila hlína od nepaměti a v 19. a 20. století tam stálo hned několik kruhových pecí.

2019-10-20-14-28-11-52613

Související

solární energie
Domácí Zelená energie

Plzeň vsadí na městské fotovoltaické elektrárny

Vizuál k 37. ročníku Finále Plzeň
Film a TV Festival

Rok vdovy, Život k sežrání i nový Hřebejk. Finále Plzeň odhalilo program

Plzeň,_Kollárova_(2)
Domácí

Plzeň pokračuje ve zdražování parkovného. Nově se platí i v sobotu

Policie ČR
Krimi

Násilníka z Kilometrovky už má policie. Na soud si počká ve vazební cele