neděle 7. července 2024

Devadesátiletý plukovník půjde k soudu. Kvůli dávným střelbám na hranicích

Případ bývalého šéfa československých pohraničníků doputoval k soudu. Nad devadesátiletým plukovníkem visí hrozba, že by mohl sedět do stovky.

pohraničníci

Z činnosti pohraniční stráže.
Zdroj: Paměť národa

  • Z činnosti pohraniční stráže.
  • Zdroj: Paměť národa

Až deset let vězení hrozí bývalému vysokému důstojníkovi Pohraniční stráže, 90letému Janu Muzikářovi. Státní zástupkyně Katarína Kandová ho obžalovala kvůli zraněním a úmrtím, k nimž za dob komunistického režimu docházelo na hranících se západními státy. Muzikář v hodnosti plukovníka působil v letech 1980 až 1989 ve funkci náčelníka štábu a prvního zástupce náčelníka Hlavní správy Pohraniční stráže a ochrany státních hranic, čímž podle spisu nesl velký díl odpovědnosti za to, co se na hranicích dělo.

Obžaloba k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 doputovala začátkem tohoto týdne. Samotné projednávání by mohlo začít v příštích týdnech. Policie však Muzikáře obvinila už v lednu, ovšem žalobkyně pak spis musela doplnit kvůli vysokému věku obžalovaného o posudek jeho zdravotního a psychického stavu.

Pokud by byl Muzikář shledán vinným, stal by se prvním odsouzeným vysoce postaveným komunistickým funkcionářem za činnosti na státní hranicích. V minulosti byli kvůli podobným případům stíhání Miloš Jakeš, Lubomír Štrougal či Vratislav Vajnar, ovšem všichni zemřeli během vyšetřování.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0888037069
Zahraniční

Levicový šok ve Francii. Volby vyhrála koalice socialistů, komunistů a zelených

policie
Krimi

Střelec z Trnovan je už ve vazbě. Za vraždu mu hrozí až 18 let

soud
Krimi

Cizinec odpálil ženě petardu v genitáliích. Půjde si za to sednout na 18 let

profimedia-0884779089
Zahraniční

Definitivní tečka za aférou WikiLeaks. Assange se přiznal a je volný