neděle 29. září 2024

Děti Země pozastavily stavbu nového nádraží v Brně

Kácení asi stovky stromů a téměř hektaru keřů v centru Brna a v Židenicích mělo předcházet stavbě nového nádraží v Brně. Akci teď přerušily Děti Země, které se proti kácení odvolaly. Akce tak bude pokračovat nejdřív v prosinci.

2 (1)

Nové nádraží má vyrůst v Brně.
Zdroj: město Brno

  • Nové nádraží má vyrůst v Brně.
  • Zdroj: město Brno

Obě řízení jsou nyní přerušená. "Krajský úřad na konci srpna sice povolil škodlivý zásah do biotopů deseti cenných druhů živočichů, ale proti tomu jsme se odvolali. Ve spise chybějí konkrétní doklady, že modernizace skutečně představuje převažující veřejný zájem z hlediska veřejného zdraví a veřejné bezpečnosti," uvádí předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Krajský úřad tak musí nejprve povolit škodlivý zásah do biotopů deseti zvláště chráněných druhů živočichů, pak teprve může posvětit i plánované kácení. O jaké živočichy se jedná, Děti Země nesdělily.

Podle studie proveditelnosti z října 2017 a podle městského architekta Michala Sedláčka měla stavba nádraží začít už v roce 2020. Územní rozhodnutí je pravomocné od prosince 2018. Aktuálně se má se stavbou nádraží údajně začít až po roce 2032.

Související

profimedia-0907539596
Domácí

Brno evakuuje nemocnici. Obrovské problémy hlásí Ostrava i Špindlerův Mlýn

Vila Tugendhat
Domácí

Vila Tugendhat je první českou památkou chráněnou podle Haagských úmluv

Plzeň-Jižní Předměstí (2)
Domácí

Novorenesanční nádražní budovu v Plzni čeká rekonstrukce za 85 milionů

GV6NHQkXYAAVpee
Domácí

Brno vyděsila bomba z války. V Litvínově se stále ještě vyčkává