čtvrtek 19. září 2024

Ukrajina hledá děti, Rusko přiznalo, že jen z Donbasu jich má 730 tisíc

Adama Irgovitsy, věk: 14 měsíců, zmizela z Chersonu. Margarita Prokopenko, věk: rok a půl, zmizela z Chersonu. Hanna Matuš, věk: dva roky a dva měsíce, zmizela z Doněcka.

děti války

Ukrajinští rodiče pátrají s pomocí webu Děti války po svých zmizelých potomcích.
Zdroj: https://childrenofwar.gov.ua/

  • Ukrajinští rodiče pátrají s pomocí webu Děti války po svých zmizelých potomcích.
  • Zdroj: https://childrenofwar.gov.ua/

Web Děti války Děti války pomáhá najít deportované či zmizelé ukrajinské děti. Spoustu z nich odvlekli Rusové. Přiznala to ruská zmocněnkyně pro práva dětí Marija Lvova-Belova. Rusko podle ní za poslední rok přijalo 730 tisíc dětí jen z ukrajinského Donbasu. Na ni a prezidenta Vladimira Putina vydal zatykač mezinárodní tribunál v Haagu kvůli válečným zločinům a účasti na deportacích ukrajinských dětí do Ruska.

Lvova-Belova tvrdí, že děti přicestovaly s rodiči či opatrovníky a údajně neví ani o jednom případu, kdy Rusko nechalo dítě oddělit od rodiny a umístilo ho do pěstounské péče. Obvinění tribunálu jsou podle ní lživá.

Ukrajinské úřady naopak tvrdí, že ze země mizí osiřelé děti, které pak jdou v Rusku do adopce. Rusko prý také zadržuje ukrajinské děti, které jejich rodiče vyslaly na letní tábory na území pod dohledem ruské armády.

Web aktuálně eviduje téměř dvacet tisíc deportovaných dětí. Byl mezi nimi také 12letý Saša, kterého zatkli Rusové spolu s jeho matkou v Mariupolu. Oddělili je a ani jim nedovolili se rozloučit. Později Sašu poslali do sirotčince, než ho adoptovala ruská rodina. Díky chlapcově odvaze, úsilí babičky Liudmyly a koordinované práci velkého týmu vládních i nevládních struktur a organizací se Saša vrátil na území kontrolované Ukrajinou. O Sašově matce nemá rodina ani úřady žádné informace.

Zdroj: Děti války

Související

8250057274_9c7a5eb7e0_b
Zahraniční Školství

Švédské děti půjdou do školy o rok dříve, doposud nastupovaly až v sedmi letech

soldier-2533669_1280
Zahraniční

Nabídli chudým Indům práci, Rusko je pak poslalo na frontu

Nadezhda_Tolokonnikova_and_Maria_Alyokhina
Zahraniční

Tažení proti Pussy Riot nekončí. Na seznamu hledaných jsou další členové

5988202592_335a0a8878_b
Zahraniční

Ukrajinci se pokouší dostat do Ruska. Znovu skrz hranice s Kurskou oblastí