pondělí 16. září 2024

Děti po slepáku odcházejí z budějovické chirurgie bez jizev

Chirurgové českobudějovické nemocnice zavedli novou metodu pro laparoskopické odstranění slepého střeva, známou jako SILA. Ta využívá pouze jeden malý řez v pupku, což snižuje počet jizev a urychluje zotavení pacientů.

Nemocnice

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Českobudějovická chirurgie je druhým pracovištěm v České republice, kde se SILA stává standardem při operacích slepého střeva u dětských pacientů.

Při metodě SILA se provádí vertikální řez délky 1,5 až dva centimetry přímo v pupku pacienta. Do řezu jsou zavedené všechny potřebné laparoskopické nástroje. Po odstranění slepého střeva se rána uzavírá vstřebatelnými stehy.

„Zavedení metody SILA představuje významný krok vpřed v péči o naše malé pacienty. Tento inovativní přístup umožňuje nejen zkrácenou dobu hospitalizace a rychlejší zotavení s minimálním rizikem infekce, ale také téměř nulový estetický dopad,“ říká chirurg Pavel Dohnal a dodává, že dosavadní zkušenosti ukazují, že metodu lze aplikovat i u dalších pediatricko-chirurgických diagnóz.

„To, že jsme teprve druhým pracovištěm v ČR, které tuto metodu provádí, považujeme za významný úspěch,“ míní primář oddělení Petr Pták. „Jsme hrdí na to, že můžeme nabídnout našim dětským pacientům pokročilé a šetrné chirurgické postupy s minimálním dopadem na jejich vývoj.“

„V českobudějovické nemocnici systematicky zavádíme nové metody a postupy. Tato novinka je o to cennější, že přináší zlepšení pro naše dětské pacienty a zmírňuje tak jejich stonání,“ dodává generální ředitel nemocnice Michal Šnorek.

Související

profimedia-0898357247.jpg
Tenis

Karolína Plíšková se podrobila operaci kotníku, návrat je ve hvězdách

Tereza Martincová.
Tenis

Bolest jí omezovala i mimo kurty. Martincová je po operaci kolene

003-8-768x512
Domácí

Zázrak v Jindřichově Hradci: Lékaři odstranili největší nádor na světě

operace
Zahraniční Zdraví

První pacient s transplantovanou prasečí ledvinou byl propuštěn z nemocnice