sobota 5. října 2024

Děti dala k adopci, dávky na ně brala dál

Přes 300 tisíc korun neoprávněně získala 29letá žena z Frýdecko-Místecka. V posledních letech porodila dvě děti, které okamžitě dala k adopci. Na obě pak pobírala rodičovský příspěvek. Teď čelí obvinění z podvodu.

peníze

Ilustrační foto.
Zdroj: pxhere.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pxhere.com

„Poté, co obviněná v roce 2020 porodila dítě, požádala o dávky státní sociální podpory. Rodičovský příspěvek dostávala pravidelně každý měsíc. Na tom by nebylo nic neobvyklého, kdyby žena dítě nepředala hned po narození v rámci takzvané přímé adopce do péče budoucím osvojitelům,“ řekla Minutovým zprávám policejní mluvčí Kateřina Kubzová.

O rok později žena opět porodila a celý scénář se opakoval. Až po půl roce vyplácení úříspěvku úřady zjistily, že žena dítě nemá v péči. Zpětná kontrola ukázala, že i v předchozím případě žena zamlčela, že o dítě celodenně a řádně nepečuje a nemá to ani v úmyslu, když jej předala do péče budoucím osvojitelům.

„Žena, která již vychovává své starší děti, si tak na neoprávněně vyplaceném rodičovském příspěvku přišla na více než 300 tisíc korun. Při výslechu se doznala a uvedla, že si myslela, že i když se o děti nestará, je jejich rodič a dávky jí náleží,“ doplnila mluvčí.

Ženě hrozí až pět let za mřížemi.

Související

GZEHHHmXQAADbwO
Zahraniční

V hlavním městě Pákistánu policie bojuje s demonstranty, na severu útočí islamisté

profimedia-0915106485
Zahraniční

Útok na izraelskou ambasádu v Kodani mají na svědomí teenageři ze Švédska

profimedia-0915657702
Zahraniční

Vyřizování účtů nebo náhodný masakr? Po střelbě v baru zůstal jeden mrtvý

zásah hasičů
Domácí

Policisté a hasiči dostanou zaplacené přesčasy o povodni