čtvrtek 19. září 2024

Desítky tisíc lidí na jedinou poštu. Lidé se děsí ještě větších front

Jediná pobočka na více než 22 tisíc obyvatel. Tak to bude po zrušení některých pracovišť České pošty vypadat třeba v Klatovech.

Česká pošta

Po rušení poboček České pošty si někteří zákazníci stěžují na fronty
Zdroj: Flickr

  • Po rušení poboček České pošty si někteří zákazníci stěžují na fronty
  • Zdroj: Flickr

Klatovy mají čtyři pošty, po redukci zbyde jen jedna jediná, hlavní v Nádražní ulici. To se nelíbí vedení města ani samotným obyvatelům. „Už teď tam bývají velké fronty, když vás nezastihnou doma s balíkem nebo doporučeným dopisem, musíte většinou tam. Možná hlavně proto je to nejvytíženější pobočka,“ říká Alena Škodová z Klatov. Právě vytíženost poboček hrála roli při výběru těch, které se zruší. V potaz se brala návštěvnost, počet transakcí, nebo ekonomická rentabilita poboček. „Když něco potřebuju poslat nebo zaplatit, chodím na pobočku u nás v sídlišti, ale i tam často bývají fronty, takže mi přijde využívaná dost,“ dodává žena.

Jediná pobočka by pak měla zbýt třeba i v Sušici, v Domažlicích bude hlavní pošta a depo. V Plzeňském kraji se rušení týká celkem 22 poboček. Vedení dotčených měst nesouhlasí ani se šibeničním termínem uzavření, který je 30. června. Starostové se tak na jednání s hejtmanem Plzeňského kraje a primátorem Plzně dohodli na společném řešení. „Seznam rušených poboček je pro nás neakceptovatelný. Společně oslovíme vedení České pošty a budeme chtít nejen jednat o rušených pobočkách, ale také o tom, podle jakých dat se pobočkách rozhodovalo. Podle nás postrádá výběr poboček jakoukoli místní znalost podmínek provozu. Chceme také vyzvat vládu, aby celou tuto reorganizaci posunula minimálně o půl roku.“ říká hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

Napjatou situaci kolem plánovaného uzavírání poboček se rozhodl řešit i pražský primátor Bohumil Svoboda, který se dnes sešel s ministrem vnitra Vítem Rakušanem i s ředitelem České pošty Miroslavem Štěpánem. Dohodli se na intenzivním jednání se zástupci měst a obcí, kterých se situace týká, aby našli společné řešení, jak co nejvíce snížit dopady na obyvatele. O posunutí termínu ani o jiných změnách se dnes ale podle všeho nejednalo. V Praze se zrušení týká 35 poboček, v celé republice celkem tří set.

Autor: Nikola Velkoborská

Související

solární energie
Domácí Zelená energie

Plzeň vsadí na městské fotovoltaické elektrárny

Česká pošta
Domácí

Česká pošta zvýší mzdy o deset procent. Balíkovna se oddělí

Vizuál k 37. ročníku Finále Plzeň
Film a TV Festival

Finále Plzeň zahájí očekávaný Rok vdovy. V porotě usedne držitel Oscara

Nejkrásnější aršík pro rok 2023
Domácí

Česká pošta uspěla v mezinárodní soutěži. Zabodovala díky Shakespearovi