pondělí 16. září 2024

Desítka falešných bankéřů obrala klienty o víc než 195 milionů

Případ se řadí mezi nejrozsáhlejší kauzy v oblasti kybernetické kriminality. Dokonale organizovaná trestná činnost zločinecké skupiny měla mezinárodní přesah. Na jejím dopadení spolupracovala česká a ukrajinská policie, Europol a Eurojust.

ViewImage (79)

Policisté zatkli deset pachatelů.
Zdroj: Policie ČR

  • Policisté zatkli deset pachatelů.
  • Zdroj: Policie ČR

Podvod měl vždy stejný scénář. „Pachatel zavolal oběti z telefonního čísla, které se zobrazilo jako skutečné telefonní číslo banky a vzbudil v oběti obavu o finanční prostředky, které má na svých bankovních účtech. Další pachatel případně zavolal oběti a představil se jako policista a ohrožení peněž na účtu potvrdil. Oběti se v případě hovoru zobrazilo skutečné telefonní číslo Policie České republiky. Poškození volajícím uvěřili, peníze ze svého účtu vybrali a přesně podle dalších instrukcí pachatelů je vložili do bankomatu na údajně bezpečný účet. Tak o své peníze přišli,“ popsala policejní mluvčí Dana Čírtková.

Později začali falešní bankéři požadovat, aby jejich oběti vybraly peníze ze svých účtu a odeslali je prostřednictvím bitcoinmatů. První případ se odehrál na Vysočině v březnu roku 2021. Tehdy přišla oběť o víc než půl milionu.

Policisté zjistili, že falešní bankéři pobývají na Ukrajině, kde je také umístěno call centrum. Podařilo se jim zajistit velké množství výpočetní techniky, mobilní telefony i peníze. Zadrželi také osm Čechů, Ukrajince a Bělorusa ve věku od 18 do 29 let. Všichni čelí obvinění z podvodu a účasti na organizované zločinecké skupině, hrozí jim až 12 let ve vězení. Všichni jsou ve vazbě.

Trestní stíhání zahrnuje 803 skutků, způsobená škoda přesáhla 195 milionů korun, dalších 59 milionů se pokusili pachatelé vylákat.

Související

GXjMXEYWoAAwzm3
Domácí

Záplavy mají první oběť. Dalších sedm lidí se pohřešuje

žena telefon
Krimi

Podvodník připravil ženu o milion

hovor kreditka
Krimi

Falešní bankéři z Hodonína přišli k milionům

pexels-photo-10466271
Domácí

Tragédie v ulicích Prahy. Policisté nabourali do auta, zemřela v něm dívka