pondělí 16. září 2024

Designéři žalují Shein. Firma prý kopíruje jejich návrhy

Porušení autorských práv a plagiátorství, čínský gigant Shein čelí žalobě hned několika designérů. Ti tvrdí, že společnost prodávala přesné kopie jejich návrhů.

shein.jpg

Díla a jejich kopie, které zmiňuje obžaloba.
Zdroj: courtlistener.com

  • Díla a jejich kopie, které zmiňuje obžaloba.
  • Zdroj: courtlistener.com

Shein - takzvaná fast fashion společnost vyrábí a prodává módní kousky za velmi nízké ceny. Je tak trnem v oku pro mnohé výrobce oblečení, trhá totiž rekordy v prodejích po celém světě. Firma teď čelí žalobě. Tu u kalifornského federálního soudu podali tři návrháři kteří tvrdí, že společnost vyráběla a prodávala přesné kopie jejich návrhů. Shein podle nich používá tajné algoritmy k určování módních trendů, které by prý logicky nemohly fungovat aniž by generovaly přesné kopie děl světových designérů.

Společnost všechna obvinění popřela. "Shein bere stížnosti na porušení práv vážně a zvláště ty, které přicházejí od platných držitelů práv duševního vlastnictví. Vůči této žalobě a jakýmkoliv neopodstatněným nárokům se ale budeme důrazně bránit," řekla mluvčí společnosti. Podle jedné z návrhářek Kristy Perry, která se k žalobě připojila, ji za upozornění na plagiátorství společnost nabídla prostřednictvím emailu odškodné přepočtu bezmála 11 tisíc korun, návrhářka nabídku odmítla.

Společnost by měla při uvedení na trh vyrobit sto až dvě stě kusů od každého modelu, to je uvedeno i na oficiálních stránkách. Podle žalující strany je to právě z toho důvodu, že se  čeká, jestli se ozve někdo se stížností ohledně okopírování návrhu. Když se nikdo neozve, do prodeje jdou další kusy.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: CNN

Související

Robert_F._Kennedy,_Jr._(53513232337)
Zahraniční

Kennedy měl uříznout hlavu velrybě. Maskoval také mrtvolu medvíděte

prof,
Ostatní Osobnosti

Z módní ikony je devadesátník. Samotářský Armani dnes slaví

Vinted
Zahraniční Móda

Vinted platit nechce. Odvolává se proti porušení GDPR

módní přehlídka
Světové dny Móda

Den módy