čtvrtek 19. září 2024

Denně kouří každý pátý dospělý

Počet kuřáků v Česku se dlouhodobě nemění. Denně kouří kolem 2 milionů lidí.

kouření

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Kuřáci umírají v průměru o 15 let dříve než nekuřáci, ukazuje analýza Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti za rok 2021. Podle analýzy v Česku denně kouří přibližně 20 % populace starší 15 let, což jsou přibližně 2 miliony lidí. Průměrný český kuřák vykouří krabičku cigaret denně. Více kouří muži než ženy. Zatímco denních kuřaček je v česku 15,4 %, tak kuřáků je 32 %.

Podíl kuřáků v dospělé populaci mírně klesal do roku 2015, ale v posledních letech se zásadně nemění. Dlouhodobě klesá pouze podíl kuřáků mezi mladistvými. Před třemi lety podle studie ESPAD denně kouřilo 10 % 16letých, tj. třikrát méně než na konci 90. let. Zkušenosti s kouřením má 40 % 15letých dětí a 54 % 16letých. Zpráva uvádí, že kouření je častější mezi mladistvými ze znevýhodněných sociálních skupin.

Mezi mladými roste obliba e-cigaret

Ročně zemře v důsledku kouření 16 až 18 tisíc osob. Kouření lze přičíst přibližně 80 % všech případů rakoviny plic a chronické obstrukční plicní nemoci. Přes 70 % nově diagnostikovaných onemocnění rakoviny plic je zachyceno v pozdních stadiích. Chronická obstrukční plicní nemoc je příčinou více než 30 tisíc hospitalizací a více než 3 tisíc úmrtí ročně. Úmrtnost na tohle onemocnění dlouhodobě roste.

V posledních letech roste popularita elektronických cigaret a zahřívaných tabákových výrobků, a to zejména mezi mladými dospělými. E-cigarety užívalo v roce 2021 přibližně 5 % a zahřívané tabákové výrobky 3 % dospělých.

Autor: Šimon Mitro

Související

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

tilt-ash-ashtray-smoking-cigarettes-wallpaper-preview
Ekonomika

Slovensko zdraží cigarety i slazené nápoje. Získá stovky milionů eur ročně

Švédské město Uppsala má nejčistší vzduch v Evropě.
Zahraniční Zajímavosti

Švédská města mají nejčistší vzduch v Evropě

Albert
Domácí Nakupování

Češi mění nákupní návyky. Více se zajímají o ekologii a obaly