středa 11. června 2025

Den zelí

Dnes by ve vašem jídelníčku nemělo chybět zelí. (Ne)oblíbená zelenina má svůj den.

zelí

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Zelí je tu s námi nejméně šest tisíc let. Původ této zeleniny najdeme v Asii a Středomoří. Zelí je základní potravinou mnoha různých kultur a to z jednoduchého důvodu - snadno se pěstuje i skladuje.

Existuje nespočet odrůd, díky kterým má zelí různou barvu i chuť. I když se to nezdá, tak zelí nijak nesouvisí s hlávkovým salátem, ale je příbuzné s brokolicí, květákem nebo růžičkovou kapustou.

Oslava dnešního dne je jasná. V české kuchyni najdeme řadu receptů, v nichž figuruje zelí v různé podobě. Nějaký si vyberte a oslavte Den zelí vydatným zelným pokrmem.

Autor: Šimon Mitro

Související

zbytky
Domácí

Češi ročně vyhodí průměrně 38 kilo jídla, přicházejí tak o tisíce korun

Albert
Domácí Jídlo

Potraviny živočišného původu v Česku jsou téměř bez závad

kukuřice
Světové dny Jídlo

Kukuřičný den

jahodovo-rebarborový koláč
Světové dny Jídlo

Den jahodovo-rebarborového koláče