sobota 18. května 2024

Den za obnovu lesa láká na největší lesnickou akci pro veřejnost s možností sázení stromů

Dne 23. září se koná Den za obnovu lesa. Největší lesnická akce umožnuje veřejnosti sázet stromy za pomoci lesníků.

Den za obnovu lesa

Den za obnovu lesa
Zdroj: Lesy ČR

  • Den za obnovu lesa
  • Zdroj: Lesy ČR

Čtvrtý ročník Dne za obnovu lesa se letos koná v sobotu 23. září. Jde o největší lesnickou akci pro veřejnost, kterou pořádají Lesy ČR. Návštěvníci se mohou zapojit do sázení stromů, při loňském ročníku účastníci vysadili celkem 34 tisíc dubů, buků, lip, jedlí a dalších dřevin. Lesy ČR doporučují, aby zájemci o sázení přišli v pracovním oblečení vybaveni rukavicemi a pevnou obuví.

Kromě sázení se návštěvníci mohou těšit na lesnický program v podobě vábení jelenů, práce profesionální dřevorubců s motorovou pilou i s historickými nástroji, nauky o větrolamech a jejich významu pro krajinu a také informacích o mobilní aplikaci Klíšťapka. Od Klubu českých turistů dostanou návštěvníci tipy na výlety. „Věřím, že se zase setkáme s nadšenci, kteří chtějí obnovit naši krajinu a ocení tuhle příležitost. Čas strávený v lese je ale balzámem pro každého,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík.

Program se v místech konání může lišit. Celkem se Den za obnovu se koná na osmi místech a to na Blatenském vrchu nedaleko města Horní Blatná, v areálu Dymník v Ústeckém kraji, ve společenském centru Vráž u Komorního Hrádku, u městysu Ševětín v Jihočeském kraji, u rybníka Radkovec na Vysočině, v Lesnickém parku Podkomorské lesy v blízkosti Helenčiny studánky, v areálu Spálovského mlýna v Klokočůvku u Oder a na Panských polích v Královehradeckém kraji.

Seznam všech míst s informacemi o parkování najdete zde.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Lesy ČR

Související

Špicberky
Zahraniční Zajímavosti

Na Arktidě je k mání pozemek o velikosti Karlových Varů za několik miliard

příroda
Domácí Příroda

Národní komise geoparků bude v Česku řešit nedostatečné financování

Český Krumlov
Domácí Tipy na výlety

Český Krumlov vábí turisty řadou akcí. První začne tento víkend

Kočka divoká zachycena na fotopasti na Křivoklátsku
Domácí

Na Křivoklátsku žijí kočky divoké