Pětadvacátý březen náleží populárnímu sladkému pokrmu, vaflím. Tento mezinárodní den má své kořeny ve Skandinávii, kde se slaví jako Våffeldagen. Tradičně byl spojen s koncem zimy a začátkem jara. Vafle byly považovány za symbol nového začátku a slavnostně se pekly na startu jarní sezóny. Jedí se na svátek Zvěstování Panny Marie v zemích jako Švédsko, Norsko a Dánsko.
Jedním z nejstarších záznamů o pokrmu podobnému vafli pochází z antického Řecka, kde byly podobné pokrmy pečeny na horkých kamenech. První vaflová pec, která umožňovala pečení vafle ve specifickém tvaru, byla pravděpodobně vynalezena v Belgii ve 12. století. Belgické vafle jsou dodnes jedny z nejznámějších a nejoblíbenějších druhů vaflí na světě.
Vafle mohou být podávány s různými příchutěmi a přílohami, jako jsou ovoce, sirup, marmeláda, zmrzlina nebo šlehačka. Čím dál oblíbenější jsou také slané varianty, jako například se špenátem, vajíčkem či trhaným masem. Den vaflí je ideální příležitostí k domácímu pečení vaflí, či návštěvě oblíbené kavárny nebo restaurace, která vafle nabízí.