čtvrtek 19. září 2024

Den toaletního papíru

Dnešek upozorňuje na výrobek, bez kterého se většina domácností neobejde.

toaletní papír

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Základní hygienický produkt používaný po celém světě dnes slaví. Dnešek každoročně připomíná důležitost toaletního papíru v každodenním životě. První známé použití obdoby dnešního toaletního papíru se datuje do starověké Číny v 6. století našeho letopočtu. Čínský císařský dvůr používal speciálně vyrobený papír k osobní hygieně. Ve 14. století se výroba toaletního papíru v Číně stala průmyslovou záležitostí.

V západním světě byly až donedávna běžnější alternativy k toaletnímu papíru. Ve starověkém Římě byla oblíbená houba na holi, která byla po použití opláchnuta vodou. Ve středověké Evropě byly běžně používány různé materiály jako hobliny, listy, tráva, kameny, mech a dokonce i kukuřice či škeble.

První patent na moderní toaletní papír byl zaznamenán v roce 1883. Byl to Joseph Gayetty, kdo v roce 1857 v USA zahájil masovou produkci toaletního papíru. Jeho produkt se nazýval Gayetty's Medicated Paper. Nicméně, produkt, který se nejvíce podobal dnešnímu toaletnímu papíru, byl vytvořen bratry Edwardem a Clarencem Scottovými v roce 1890. Tento papír byl již prodáván v rolích. Scottovi bratři také představili koncept „splachovatelného“ toaletního papíru. V průběhu 20. století se toaletní papír stal běžnou součástí života ve většině částech světa.

Autor: Šimon Mitro

Související

2598466689_8e7f2aa167_c
Domácí

Koupání zakázáno! Nově se na seznamu objevuje Máchovo jezero i Orlík

profimedia-0783707936
Domácí

Ministerstvo zdravotnictví představilo novelu o ochraně veřejného zdraví

pexels-photo-6135073
Domácí

Covid, chřipka, nachlazení. Ke klasickým nemocem se přidává i černý kašel

toaleta
Světové dny Zajímavosti

Den toalet