Zatímco pro mnoho lidí zůstávají šneci spíše zahradními škůdci než delikatesou, v USA se každý rok 24. května slaví kuriózní svátek – Národní den šneků. Tato nevšední událost oslavuje francouzskou specialitu, která si v amerických restauracích získává čím dál větší oblibu.
Escargots, jak se ve francouzštině říká vařeným hlemýžďům, jsou známé svou jemnou chutí a typickým podáváním s česnekovým máslem, petrželí a bílým vínem. Ačkoliv je tato pochoutka silně spjatá s francouzskou kuchyní, své místo si našla i v zámoří – především v luxusních podnicích a u gurmánů hledajících neobvyklé chuťové zážitky.
Den šneků je příležitostí pro milovníky delikates vyzkoušet různé úpravy šneků, a pro restaurace možností představit své nejlepší recepty. Šneci se často servírují v mušličkách nebo na speciálních tácech s prohlubněmi, doplnění o bylinkové omáčky, houby nebo dokonce sýry.