pondělí 16. září 2024

Den slonů

I sloni mohou mít svůj den

slon

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Největší suchozemské zvíře má svůj den. Svátek slonů se zaměřuje především na osvětu o důležitosti slonů a na jejich ochranu. Den slonů byl založen v roce 2011 neziskovou organizací Elephant Reintroduction Foundation. Cílem dne je zvýšit povědomí o slonech a o nebezpečí, které jim hrozí. Mezi největší hrozby patří pytláctví, ztráta přirozeného prostředí, kdy se sloni stávají obětí kácení lesů a konfliktů s lidmi.

Sloni mohou vážit až šest tun, mají vynikající paměť a dokáží rozpoznat až sto různých jedinců slonů. Jsou to býložravci a denně mohou sníst až 150 kg rostlin. Spí pouze tři až čtyři hodiny denně a to v krátkých intervalech během dne i noci. Sloni mohou žít až 70 let a jsou považováni za symbol moudrosti a síly v mnoha kulturách. Sloni jsou schopni používat nástroje, jako jsou klacky nebo větve, když hledají potravu nebo si čistí kůži.

Na světě žijí pouze tři druhy slonů a to slon africký, slon indický a slon pralesní, který se původně považoval za poddruh slona afrického, ale analýza DNA ukázala, že jde o samostatný druh.

Autor: Šimon Mitro

Související

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech

Orel opičí
Domácí Fauna

Liberecká zoo pomůže v záchraně národního ptáka Filipín

Orel východní v Zoo Ostrava
Ostatní Fauna

Ostravská zoo chová největšího orla na světě

Žralok obrovský
Světové dny Fauna

Den žraloků obrovských