Den slaniny

Máte chuť na pečenou slaninku? Dnes se nemusíte držet zkrátka.

slanina

Ilustrační foto.
Zdroj: Pixabay

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pixabay

Slanina se řadí k nejstarším zpracováním mas. Plátky zvířecího masa ze hřbetu, boku či břicha, které jsou silně osoleny, aby vydržely čerstvé, se konzumovaly už 1 500 let před naším letopočtem. Anglická slanina má svůj původ v anglosaských zemích. V Česku se vyrábí z vykostěného vepřového boku. Den slaniny vzdává hold i Homerovi ze seriálu Simpsonovi a jeho proslulé lásce ke slanině.

Autor: Šimon Mitro

Související

basis-boter-819x1024
Zahraniční Zajímavosti

Jezte jehličí, radí belgický Gent na webu. Úřady před tím ale varují

Krevety v tempuře.
Světové dny Jídlo

Den tempury

potraviny
Ekonomika

Světové ceny potravin loni klesly, ale některé komodity stále zdražovaly

dárky
Ostatní Vánoce

Na Štědrý den vytváříme obrovskou uhlíkovou stopu