sobota 21. června 2025

Den prosecca

Všichni fanoušci prosecca zbystřete, třináctý srpen je vaším dnem.

prosecco

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Italské šumivé víno prosecco dnes slaví. Den prosecca oslavuje tento osvěžující nápoj, který je lehký a často se podává jako aperitiv nebo se používá jako základ pro koktejly. Vyrábí se v oblasti Benátska v severní Itálii. Základem každého Prosecca je odrůda Glera. Prosecco se vyrábí se metodou Charmat-Martinotti, která se liší od tradiční metody výroby šampaňského, kdy se druhotné kvašení odehrává v lahvích.

Existují tři kategorie prosecca: Prosecco DOC, Prosecco DOCG a Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG. Prosecco DOCG z Conegliano Valdobbiadene je považováno za nejlepší prosecco a je chráněno značkou původu. Itálie vyprodukuje přes 400 milionů lahví prosecca ročně.

Autor: Šimon Mitro

Související

879e9334-e7ea-4b8d-9ba1-7a45ab255d.2e16d0ba.fill-736x414
Krimi

Nevěra a alkohol. Vraždící primář stanul před soudem, hrozí mu 25 let

Snímek obrazovky_16-6-2025_7359_www.psychonautika.cz.jpeg
Domácí Zajímavosti

Festivalový hit. Elektrolyty bodují, prodávají se vedle testů na kvalitu drog

bourbon
Světové dny Alkohol

Den bourbonu

belgické pivo
Zahraniční Pivo

Belgičané pijí méně piva