neděle 21. prosince 2025

Den prosecca

Všichni fanoušci prosecca zbystřete, třináctý srpen je vaším dnem.

prosecco

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Italské šumivé víno prosecco dnes slaví. Den prosecca oslavuje tento osvěžující nápoj, který je lehký a často se podává jako aperitiv nebo se používá jako základ pro koktejly. Vyrábí se v oblasti Benátska v severní Itálii. Základem každého Prosecca je odrůda Glera. Prosecco se vyrábí se metodou Charmat-Martinotti, která se liší od tradiční metody výroby šampaňského, kdy se druhotné kvašení odehrává v lahvích.

Existují tři kategorie prosecca: Prosecco DOC, Prosecco DOCG a Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG. Prosecco DOCG z Conegliano Valdobbiadene je považováno za nejlepší prosecco a je chráněno značkou původu. Itálie vyprodukuje přes 400 milionů lahví prosecca ročně.

Autor: Šimon Mitro

Související

499573440_122201565050262535_8266489683708318817_n
Domácí

V limonádě byl alkohol. Inspektoři ji stáhli z prodeje

spaghetti-9326173_1280
Zahraniční Jídlo

Itálie získala jako první země na světě ocenění své kuchyně od UNESCO

IMG_0675
Zahraniční Alkohol

Opilý mýval řádil v obchodě, pak si zdřímnul na toaletách

nejvetsi strom
Zahraniční

Vánoční rekord v Itálii. Největší strom světa má 750 metrů