čtvrtek 17. července 2025

Den prosecca

Všichni fanoušci prosecca zbystřete, třináctý srpen je vaším dnem.

prosecco

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Italské šumivé víno prosecco dnes slaví. Den prosecca oslavuje tento osvěžující nápoj, který je lehký a často se podává jako aperitiv nebo se používá jako základ pro koktejly. Vyrábí se v oblasti Benátska v severní Itálii. Základem každého Prosecca je odrůda Glera. Prosecco se vyrábí se metodou Charmat-Martinotti, která se liší od tradiční metody výroby šampaňského, kdy se druhotné kvašení odehrává v lahvích.

Existují tři kategorie prosecca: Prosecco DOC, Prosecco DOCG a Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG. Prosecco DOCG z Conegliano Valdobbiadene je považováno za nejlepší prosecco a je chráněno značkou původu. Itálie vyprodukuje přes 400 milionů lahví prosecca ročně.

Autor: Šimon Mitro

Související

Nové olympijské medaile.
Ostatní

Organizátoři odhalili medaile pro olympiádu v Miláně a Cortině

518118406_10232284329752879_8578551269394762673_n
Zahraniční

Po německé technoparty skončili lidé v nemocnici. Na vině jsou drogy a alkohol

5188416326_4b204ccb07_b
Zahraniční Klimatické změny

Italská rýžová pole ničí plameňáci. Hledají v nich potravu

profimedia-1020448324
Zahraniční

Meloni zdůraznila potřebu obnovy Ukrajiny i posílení obrany