středa 5. listopadu 2025

Den prosecca

Všichni fanoušci prosecca zbystřete, třináctý srpen je vaším dnem.

prosecco

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Italské šumivé víno prosecco dnes slaví. Den prosecca oslavuje tento osvěžující nápoj, který je lehký a často se podává jako aperitiv nebo se používá jako základ pro koktejly. Vyrábí se v oblasti Benátska v severní Itálii. Základem každého Prosecca je odrůda Glera. Prosecco se vyrábí se metodou Charmat-Martinotti, která se liší od tradiční metody výroby šampaňského, kdy se druhotné kvašení odehrává v lahvích.

Existují tři kategorie prosecca: Prosecco DOC, Prosecco DOCG a Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG. Prosecco DOCG z Conegliano Valdobbiadene je považováno za nejlepší prosecco a je chráněno značkou původu. Itálie vyprodukuje přes 400 milionů lahví prosecca ročně.

Autor: Šimon Mitro

Související

G4_IokNXcAAx7L4
Zahraniční

Šílenec ve Francii najel do lidí a křičel Alláhu Akbar. Prý je alkoholik a feťák

G45Oa38XoAEqH7t
Zahraniční

Dělníka italští hasiči vytáhli po 11 hodinách. Pomoci mu ale nedokázali

lavina
Zahraniční

Lavina v Itálii má pět obětí

záplavy
Zahraniční Počasí

Proč Středomoří tak často sužují záplavy? Studie odhalila klíčové příčiny