pátek 22. listopadu 2024

Den prosecca

Všichni fanoušci prosecca zbystřete, třináctý srpen je vaším dnem.

prosecco

Ilustrační foto.
Zdroj: PxHere

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PxHere

Italské šumivé víno prosecco dnes slaví. Den prosecca oslavuje tento osvěžující nápoj, který je lehký a často se podává jako aperitiv nebo se používá jako základ pro koktejly. Vyrábí se v oblasti Benátska v severní Itálii. Základem každého Prosecca je odrůda Glera. Prosecco se vyrábí se metodou Charmat-Martinotti, která se liší od tradiční metody výroby šampaňského, kdy se druhotné kvašení odehrává v lahvích.

Existují tři kategorie prosecca: Prosecco DOC, Prosecco DOCG a Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG. Prosecco DOCG z Conegliano Valdobbiadene je považováno za nejlepší prosecco a je chráněno značkou původu. Itálie vyprodukuje přes 400 milionů lahví prosecca ročně.

Autor: Šimon Mitro

Související

_methode_times_prod_web_bin_e3833a3d-c2a9-43cb-8c18-d923aefbaabb
Zahraniční

Metanolová aféra tentokrát propukla v Laosu. Zemřela i mladá britská právnička

Sinner
Tenis

Itálie jako tenisová velmoc. Turnaj mistrů bude hostit dalších šest let

Pompeii
Zahraniční

Pompeje vydávají vstupenky na jméno. Chtějí omezit počet turistů

vinná réva
Zdraví Věda

Naděje v prevenci rakoviny tlustého střeva. Vědci testují látky z červeného vína