pondělí 16. září 2024

Den přečerpání světových zdrojů nastal už 1. srpna

Lidstvo vyčerpalo roční rozpočet zdrojů Země za sedm měsíců letošního roku. K přečeprání zdrojů, které dokáže planeta obnovit během jednoho roku, došlo 1. srpna.

země

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Porapak Apichodilok

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Porapak Apichodilok

Den překročení limitu, známý jako Earth Overshoot Day, označuje den, kdy lidstvo vyčerpá všechny přírodní zdroje, které planeta dokáže za rok obnovit. Letos připadl tento den na 1. srpna, což je o měsíc a půl dříve než v roce 1971, kdy byl tento den poprvé zaznamenán. V posledním desetiletí se datum příliš neměnilo, poslední dekády lidstvo překračuje roční rozpočet přibližně o pět měsíců.

Den překročení limitu se počítá na základě údajů OSN, které určují ekologickou stopu jednotlivých zemí a biokapacitu planety, tedy její schopnost regenerovat zdroje a absorbovat odpad. Vyčerpání zdrojů je z větší části důsledkem globálního oteplování způsobeného emisemi CO2 z fosilních paliv. Global Footprint Network tvrdí, že k posunutí tohoto dne o 19 dní každý rok do roku 2030 by bylo třeba snížit emise o 43 procent.

Některé země spotřebovávají zdroje rychleji než jiné. Kdyby všichni žili jako lidé v USA, Den překročení limitu by nastal už 14. března. Pro Belgii by to bylo 23. března, pro Francii 7. května a pro Španělsko 20. května. Nejhoršími provinilci jsou Katar, kde by den připadl na 11. února.

Naopak, kdyby všichni žili jako lidé v Indii, překročení limitu by se nekonalo, protože roční spotřeba by činila pouze 0,7 zdrojů planety. Global Footprint Network doporučuje snížit emise CO2 z fosilních paliv o 50 procent, což by posunulo Den překročení limitu o tři měsíce.

Autor: Šimon Mitro

Související

ozonová vrstva
Světové dny Ekologie

Den ozonové vrstvy

První ekodukt v ČR na D35
Domácí Příroda

Český ekodukt slaví 25 let. Zvířata díky němu získala bezpečný přechod

profimedia-0907160062
Zahraniční

Bráníme se imperialistům, řekl Kim a ukázal laboratoře na obohacování uranu

gramotnost
Světové dny

Den gramotnosti