Den poté, co si Mexiko zvolilo prezidentku, byla zabita místní starostka

Den poté, co si Mexiko zvolilo svou první prezidentku v historii, byla zastřelena v západním Mexiku starostka.

profimedia-0878392461

Policie při volbách v Mexiku (2. 6. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Policie při volbách v Mexiku (2. 6. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

V západním Mexiku byla zavražděna starostka města Cotija pouhý den poté, co byla zvolena Claudia Sheinbaum historicky první prezidentkou Mexika. Yolanda Sanchez Figueroa byla zastřelena v pondělí, uvedla vláda mexického státu Michoacán. Sanchez byla zvolena v roce 2021. K vraždě došlo na silnici nedaleko města. Na svém Facebooku se popisovala jako osoba s cílem zlepšit život v Cotija.

Sanchez byla loni v září krátce unesena členy mocného kartelu Jalisco – Nová generace (CJNG), kteří ji údajně vydírali kvůli jejímu odporu proti převzetí místní policie. Michoacán patří mezi nejnásilnější státy v zemi kvůli přítomnosti vyděračských a drogových gangů. V březnu zde byli tři farmáři zabiti minou nastraženou na polní cestě.

Před volbami bylo zavražděno nejméně 23 politických kandidátů, včetně jednoho starosty, jehož vražda byla zachycena na kameru minulý týden. Smrt Alfreda Cabrery následovala po vraždě kandidáta na starostu ve státě Morelos. Týden předtím bylo při dvou útocích v Chiapasu zabito devět lidí. Minulý měsíc bylo při přepadení po volebním mítinku v La Concordia zabito šest lidí včetně starostky Lucero Lopez. Jeden kandidát na starostu byl minulý měsíc zastřelen při zahájení své kampaně. Na volební den bylo nasazeno kolem 27 tisíc vojáků a členů Národní gardy k posílení bezpečnosti.

Autor: Šimon Mitro

Související

GYPJdxyWIAAadvv
Zahraniční

Na Mexiko udeřil hurikán John. Pobřeží může spláchnout vlna z Pacifiku

profimedia-0883310685 (1).jpg
Ostatní Basketbal

Tajfun ve třetí čtvrtině a Češky jsou ve finále předkvalifikace na MS

truck
Krimi

V Guatemale zatkli pašeráky, kvůli kterým zemřelo 53 migrantů na přehřátí

profimedia-0883310695.jpg
Ostatní Basketbal

Basketbalistky zvládly v řídkém vzduchu tvrdé Afričanky, teď je čekají hbité Asiatky